2017. ápr. 05.
Április hónap festője: Hüse János  
"Ha még egyszer születnék, akkor is festő lennék! A festő különböző színekkel dolgozik, próbál harmóniát teremteni a színek tengeréből, hogy a néző a képre tekintve melegséget, felemelő érzést érzékel, természetesen akkor ha az alkotás."

- Mit jelent Önnek a művészet?           

  Mi számít művészetnek, nagyon nehéz meghatározni. A művészet önkifejező eszköz, mely katartikus élményt nyújt. A művészet függ az adott közegben és kultúrában lévő művészektől, mű elemzőktől. Mást minősítettek művészetnek az 1700-as években és mást most a kortárs művészet világában! A művészet  örökké fennmarad, míg ember lesz a földön, számomra annyit jelent, megmaradni egy  kedvelt, hozzám közel álló stílus, ábrázolás és kifejezéstechnika mellett! Anno, rám jellemző, a reneszánsz, naturalizmus, realizmus, impresszionizmusra jellemző jegyek. Egyes kortárs művészek szerint, csak az absztrakt ábrázolás művészet, én nem tudok egyet érteni, de azt gondolom, ezzel nem vagyok egyedül!  A lényeg, véleményem szerint, művészetnek nyilvánítható mindaz, ami egy adott korból eredő stílusirányzatot követ, ez lehet a romantikától az avantgárdig.

 

- Kit tekintünk ma festőművésznek? Mikor mondhatja magáról egy alkotó ember hogy művész vagyok?

  Elsősorban természetesen ma festőművésznek az az alkotó ember tekinthető, aki elvégzett egy művészeti jellegű közép vagy felsőfokú iskolát és szakképzett alkotóként tevékenykedik. De el kell ismerni azt a festészetet régóta művelő mestert is festőművésznek, aki több szakember által zsűrizett képpel rendelkezik, ez lehet olaj, akril, akvarell festmény vagy pasztell, grafika, metszetek is!  Aki számos önálló tárlatokon mutatta be újabb alkotásait és több csoportos kiállításokon is részt vett! Az a festő aki egy-két bizonyos stílusirányzat keretei között próbálja megalkotni tábláit, aki Rembrandt módszerével élve hátulról kezd előrefelé ábrázolni lazúrozva, Ő is festőművész! Aki autodidaktaként önképzéssel jutott el a művészi szintig, mert szinte minden egyes nap alkot, mindig tanul saját hibáiból és az alkotási vágy közepette, titkokat talál, fedez fel. Aki nem csak az üzletet látja és minél hamarabb igyekszik elkészíteni alkotását, egy réteggel festve kommersz módon, hanem lelkének egy darabját is beleépíti festményeibe, tisztességgel átgondolva adja ki kezéből képeit, az elmondhatja magáról, hogy művész vagyok! Aki rendelésre fest portrét, élő modell után, vagy fotó alapján és a megrendelő elégedetten távozik, az művész! Természetesen nem hátrány, hanem előnyére válhat egy alkotónak ha van legalább egy mester, akitől az alapokat ellesheti, megtanulhatja, de nem köteles a tanár stílusát követni teljes mértékben. Az művész, aki képes más stílusban alkotni mint mestere, pl. Lotz Károly Munkácsy Mihály tanítványa volt, de nem akarta másolni mesterét, reneszánszként nagy egyéniséggé vált Ő is!

 

- Miért éppen festés?

  Évtizedekkel ezelőtt domborműveket is faragtam fából, gipsz fejeket próbáltam mintázni, kérdezték  tőlem, miért nem folytatom azt is tovább? A válaszom, hogy igazán a festészet érdekelt már 15 éves koromtól. Rajzolni is szeretek de a festés, főleg olatechnikával, ez számomra több mint hobbi, életem részévé vált. Ha pár napig nem tudok valami oknál fogva festeni, hiányérzetem van, érzem hogy hiányzik az életemből, ez megszokás is lehet, de valami belső intuíció hatására, hogy megnyugvást találjak, nekem festenem kell! Ha még egyszer születnék, akkor is festő lennék! A festő különböző színekkel dolgozik, próbál harmóniát teremteni a szinek tengeréből, hogy a néző a képre tekintve melegséget, felemelő érzést érzékel, természetesen akkor ha jó az alkotás. Da Vinci szerint: “A festőművészet a legnehezebb az összes művészet között, mert a festőnek a mélységet is kell ábrázolnia” , érzékeltetnie tábláin. Egyet értek, ennek ellenére a festésben találom meg önmagamat, próbálok mosolyt fakasztani a látogató arcán, képeim láttán!


- Hogyan lehet ma művészként érvényesülni Magyarországon?

  Magyarországon az igazat megvallva, nem könnyű művészként érvényesülni, mivel nem mindegy, hogy az ország melyik csücskében alkot. Mivel a nyugati szegletében általában magasabb az életszínvonal, többen megtehetik, hogy festményt vásároljanak. Internet nélkül számomra is még nehezebb lenne alkotásaimat értékesítenem, mert ezáltal Budapesten és azon túl is találkozhatnak vírtuálisan alkotásaimmal! Természetesen nagyon meghatározó az, hogy milyen eladási összeget határozok meg képeimnek. Csak reális, mérsékelt áron tudok új tulajdonost szerezni festményeimnek! Kortárs művészként, nem feltétlen igénylik az emberek többsége, hogy zsűriztessem képeimet, mondván, nem baj ha nem zsűrizett, csak adjam olcsóbban! Több alkotó társam irreális áron próbálja értékesíteni vásznait, de Magyarországon szinte lehetetlen ilyen áron!

 

- Van- e még szüksége az embereknek valódi alkotásokra? Miért elégednek meg sokan a nyomtatott képekkel?

  Az emberek többsége érzi, hogy üresek a falak lakásukban, igényük lenne, főleg azoknak kik esztétikai érzékkel rendelkeznek, hogy ha nem is értékes, de valami kép, festmény legyen kiakasztva. Van rá mód, alkotásokat havi részlet fizetéssel megvásárolni, többen élnek ezzel a lehetőséggel, hogy szép művészi alkotás legyen otthonukban. Sajnos, sokan nem tehetik meg még ilyen feltételekkel sem, ezért megelégednek egy nyomtatott képpel, ami persze nem igazán időtálló, de nem tehetnek mást, a havi számláikat ki kell fizetniük! Szerencsére, természetesen vannak még mindig, kevés pénzük lévén is, vásárolnak festményeket. Az országban a bérek növekedésével egyenesen arányos, hogy az emberek vásárolnak, főleg kortárs művészektől, talán kicsit divattá is vált, hogy ajándékként, vagy saját célra  rendelnek, illetve vásárolnak, de nem csillagászati összegért!

 

- Mik a tervei a jövőre nézve a művészet terén?

  Nagyobb terveim nincsenek a művészet terén, ezután is szeretném időnként önálló kiállításaimon bemutatni újabb alkotásaimat az érdeklődők számára! Szeretnék még nagyobb méretekben is festeni majd. Szeretnék újabb pályázatokon részt venni ezután is!

 

- Hogyan lehetne az emberekhez közelebb hozni a művészetet?

  Talán közelebb lehetne hozni a művészetet az emberekhez, még több híres élő, vagy már nem élő művészek alkotásaiból kiállításokat szervezni, hogy még jobban ismerjék meg a különböző korokban, alkotott mesterek munkáit. Talán még az oktatás terén is lehetne javítani, hogy az Iskolákban ne csak rajzolni lehessen, hanem festeni is, legalább temperával. Lehetne picit többet tanítani a művészet történetet is.

- Mi a véleménye a Panonncolor festékekről?

   Nekem személyes több éves tapasztalatom, hogy a Pannoncolor festékek maximálisan óriásiak, nagyon jók. Legyen az művész akvarell, tempera vagy olajfestékek, megfelelő pigmenttel rendelkeznek, ezért jó a fedőképességük, gyors száradásuk miatt nagyon kedvelem őket! Én főleg az olajfestékeket használom.

 

- Milyen új technikát tanulna még meg szívesen?

   Az akril festés technikájával még meg szeretnék ismerkedni, erre eddig nem volt időm, lehetőségem. Megrendelőim inkább a jól ismert olajtechnikával készült alkotásokat igénylik!

 

- Milyen témában festene még szívesen?

  Szeretnék még kicsit vicces témakörü képeket is majd festeni, hogy a nézőt az alkotás láttán kicsit kiragadjam a monoton hétköznapokból. De szeretnék még több romantikus és vallási témakörben is festeni!
 

- Járnak manapság az emberek kiállításokra? Van-e értelme kiállítani?

  Véleményem szerint járnak az emberek kiállításokra, de inkább meg tekinteni és kevésbé vásárolni! Ennek ellenére szükséges kiállítani egy alkotónak legalább két évente, hogy ne kerüljön feledésbe a művész neve, de akkor legyenek nagyobb részben új alkotások. Vannak festők, kik 2-3 havonta kiállítanak és szinte ugyanazokat a képeket lehet látni sorozatban. Én ezt nem találom jónak, inkább ritkábban legyen önálló tárlata, de zőmében új alkotások legyenek láthatók, szerintem ez teszi nívósabbá a kiállítást és az alkotó nevét! Csak azért, hogy elmondhassam, hogy volt többszáz kiállításom és ugyanazokat a képeket viszem egyik galériából a másikba, nem vezet jóra, ezt elébb vagy utóbb szóvá tehetik egyes emberek! Az internet világában, egy jó honlap is felér több kiállítással, mondhatom, hogy talán többet is ér, mert folyamatosan frissített honlapot ezrek néznek meg, a kiállítást lehet csak pár százan. Ennek ellenére lényeges, szükség van önálló vagy csoportos tárlatra is, ahol a művek után rajongók, érdeklődők, gyűjtők találkozhatnak személyesen is az alkotások teremtőjével!

 

-  Meg lehet élni ma az alkotásból?

   Voltak, vannak és talán lesznek is nehéz napok, hetek egy alkotó számára, ez egy ilyen hivatás, de lehet a következő hetek jobbak lesznek anyagilag. Egyik hónap ki egyenlíti a másikat! Nekem is voltak nehéz időszakok, de, hogy kicsit jobb legyen, régi festmények restaurálásával is foglalatoskodom. Restauráltam már több százezres értékű olajfestményt, persze nagy odafigyelést, ecset és szín kezelést  igényel, mert rontani is könnyen lehet az alkotáson, sokszor nehezebb mint újat alkotni! Én nagyon sokat köszönhetek a kedves feleségemnek, mert az Ő havi fix alkalmazotti béréből ki tudjuk fizetni a számlákat, és azután az én általam értékesített alkotásokból élünk tovább a hónap második felében! Sajnos ebből meggazdagodni Magyarországon nem lehet!  Ha szerényen ebből meg tud élni a festő és örömmel látja, hogy emléket éleszt, boldog pillanatokat él át a néző a képe láttán, ez újabb erőt, energiát ad a további alkotó munkához.

- Heti hány órát tölt a vászon előtt?

  Én általában hetente több mint 50 órát töltök a festőálvány előtt, alkotó munkával. Azért nem írom, hogy vászon előtt, mert legtöbbször farostlemezre dolgozok, főleg rendelésre festek vászonra. Nálam nem számít, vasárnap vagy hétköznap, én festek, persze vasárnapi vendégek miatt olykor leteszem az ecsetet!

 

- Miből merít ihletet?

  A neten ha szép tájat, egyéb jellegű fotót ha találok, igyekszem elmenteni azzal a céllal, hogy egyszer majd részben vagy teljes mértékben megfessem majd. Sok pénz kellene különböző helyekre utazni, de az internet a szobába hozza a Világot, ez talán a 20-ik század egyik legnagyobb csodája, ez sokat segít az alkotó munkában! Természetesen nem vagyok hiperrealista, kicsit átdolgozom a fotót, kérésre hasonlóan megfestem! Nem látom értelmét teljesen fényképhűen ábrázolni, hetekig dolgozni rajta, látszódnia kell, hogy festmény, egy műalkotáson, szerintem az a jó! Sokan nem képesek fotóról festeni, mondják egyes alkotók, nem nehéz fényképről festeni, de még sem láttam tőle azóta sem egy igazán élethű alkotást, amire fantáziából kevesen képesek. Szoktam én is impressziókat festeni, de igazán kimagasló alkotáshoz látni kell az alanyt, a tájat, csendéletet, állatot, aktot, ha más nem hát fotóról! A mai digitalis fotók vissza tükrözik a valóságot, persze kis plusszal szükséges kombinálni a festményt, ami nincs a fotón!

 

- Ha lenne 3 kívánsága mit kívánna?

  Talán az első kívánságom az lenne, békében éljen a Világ, ill. Európa Nemzet Államai, hogy biztonságban, háborúk és terrorista cseleknények nélkül élhetnénk kis mindennapi életünket ezután is! A második kívánságom lenne, hogy ennek a kis Magyarországnak a polgárai még gazdagabb lenne, ezáltal még több művészi alkotást tudnának az itt élő emberek vásárolni a nehezen élő festő társaimtól! A harmadik kívánságom talán az lenne, hogy minden természeti katasztrófa, szélsőséges rossz időjárás elkerülje országunkat!

 

- Melyik festő „bőrébe” bújna bele 1 hétre ha tehetné?

  Talán egy hétre szívesen Michelangelo bőrébe bele bújnék, amikor a monumentális freskóit festette. Tudom, igen fárasztó lehetett számára, de ő amilyen óriási tehetséggel volt megáldva, azóta sem volt sok alkotó hozzá fogható! Olvastam életrajzát a “Kőbe zárt fájdalom” címmel, lenyűgöző és elgondolkodtató mű!

 

-  Kiből lehet festőművész?adottság?vagy tanult dolog?

  A régi mesterek csak annyit mondtak: fess és fess, akkor festőművész lesz belőled! Ma már köztudott, különböző hirdetésekben lehet olvasni jobbagyféltekés rajztanfolyamokról, hogy néhány hét alatt megtanítanak látni és rajzolni. Ezzel egyetértek, katonatársam egész jól megtanult tőlem fotóról rajzolni grafit ceruzával annak idején. Nos a sok gyakorlással, a nagy akarattal lehet fejleszteni valóban a  látást, főleg ha tanít valaki.  Van egy bizonyos határ, amit véleményem szerint mindenki nem tud átlépni, akárhogy is akarja, ehhez született adottság, esztétikai érzék is kell, a festéshez még több, szín és formai, karakter érzék és persze még többet kell tanulni szabályokat is, hogy aranymetszésben alkossunk. Van mikor nem szükséges az aranymetszés egyéb szabályait betartani pl. absztrakt, kubista stílusban ábrázolva, formai, akadémikus rajztudás nélkül is, jó szín érzékkel, lehet rajzolni, festeni. Ma Magyarországon hivatásos festőművésznek a szakemberek elsősorban azt ismerik el, aki bizonyos egyesületnek a tagja.  Ismerek akadémikus tudással rendelkező alkotót, ki nem tagja, így is festőművész, de nem szakemberek által elismert. Még pályázni, jelentkezni sem egyszerü, mert két tagságban lévő művésznek ajánlása, támogatása szükséges a jelentkezéshez, ha nem vagy pl. absztrakt alkotó, már nem is támogatnak, főleg itt a keleti régióban. Neves, elismert egyik legnagyobb festőművész Magyarországon nyilatkozta nekem már évekkel ezelőtt, kevesen művelik már ezt a stílust, amit én, ennél maradjak meg! Nincs szándékomban változtatni, ezzel az ábrázolás és kifejezéstechnikával élve, szeretnék továbbra is alkotni!

 

-  Figyelemmel kíséri a mai magyar kortárs festőművészetet?

   A mai kortárs festőművészetet természetesen figyelemmel kísérem. Érdeklődéssel kutatok, böngészkedem a neten is, az ArtPortal kortárs művészeinek kiállításait, pályázati lehetőségeit is nézegetem folyamatosan. Egyéb friss híradási kutúrális centrumokat is figyelemmel kísérek!

 

- Hogyan szerettetné meg a fiatal generációval a művészetet?

  Lehetne több művészettel kapcsolatos dokumentum és életrajzi filmeket készíteni neves művészekről és azt bemutatni közszolgálati televízióban, Iskolákban. Lehet még több fiatal megismerve nagy művészeinket, kalandos életüket, többen megszeretnék ezáltal a művészetet! Mint pl Munkácsy Mihály életéről: “Nap szerelmese”,- régebben olvastam róla, filmet készítenek ebből az életrajzból, de sajnos nem, pedig szenzációs, fantasztikus lenne, igaztörténet alapján!


 

  - Milyen tervei vannak a jövőre nézve a művészet terén? Hol lehet Önnel, és a munkáival találkozni?

   Nagy terveim nincsenek a jövőre nézve, csak annyit szeretnék, hogy az egészségem engedné még sok évekig meg az alkotó munkát, munkásságomat tudjam fojtatni a megkezdett úton, amit választottam, ezekben a stílusokban! Megrendelőim elégedetten távozzanak otthonomból! Megtalálható vagyok és munkáim, honlapomon, amit folyamatosan frissítek, vírtuális galériákban, weboldalakon!

 

Elérhetőségek:

Honlap: www.husejanos.eoldal.hu  /Festményeimből. egyéb.

      www.artportal.hu   /Művészek. /Kortárs Magyar Művészeti Lexikon/.

      www.muveszetek.hu  /Képzőművészek.

      www.festomuvesz.hu  /Kortárs Festőművészek.

      www.alkotoportal.hu  /Európai művész központ.

      www.mait.hu     /Magyar Alkotók Internetes Társulása. Egyesület.

 

 

szerkesztette: Stefaich-Veres Enikő