2017. jan. 11.
Derwent kisokos: Mit jelölnek a Derwent grafit ceruzákon a különbözó színű csíkok  
Visszatérő kérdés vásárlóink körében, hogy a sok Derwent ceruza közül, nem tudják melyik mire való. Ebben szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani, ezúttal a szén és a grafit ceruzákhoz.

 A Derwent darabos ceruzák végén egy-egy színes csík jelöli a különböző ceruzákat típus szerint.
4 féle grafit:

- Onyx
- Sketching wash
- Graphic
- Sketching, és ami ugyan nem grafit kategória, de ide sorolnám a Derwent
- Charcoal ceruzáját is.

Most nézzük sorban, melyik ceruza mit tud:

  Kezdjük a Derwent hagyományos grafit ceruzáival, ami kiváló minőségű 24 féle darabból álló készletben is megvásárolható az egészen kemény 9H-tól a szuper puha 9B -s változatig. A Graphic ceruza 6 szögletű formájáról és narancssárga színű jelöléséről ismerhető fel.

  A következő a sorban a Derwent Sketching ceruza, ami abban tér el a hagyományos grafit ceruzáktól. hogy a fa foglalata hengeres formájú és a benne lévő bél pedig extra vastag, megkönnyítve így a rajzolást, főként nagy felületek színezését. Megvásárolható HB, 2B, 4B -s változatban. Úgyhogy aki szeret nagy felületen rajzolni az bátran próbálja ki ezt a grafitceruzát, egészen biztos megszereti majd! A ceruza végén lévő szürke csíkról, mindenki könnyedén felismerheti.

  És most az egyik kedvencem következik,a Derwent Onyx, ami a ceruza végén látható zöld jelöléséről ismerhető fel. Hengeres formájú, a ceruzabél az átlagosnál vastagabb benne, de ami igazán különlegessé teszi az, hogy a hagyományos szürkésen, ezüstösen fogó grafitceruzákhoz képest sokkal mélyebb, ragyogóan sötét tónusokat lehet vele létrehozni. Kettőféle, médium és dark árnyalatban létezik.


  A másik nagyon izgalmas grafit ceruzája a Derwentnek a vízzel elmosható grafitceruza. Rendkívül változatosan használható akár érdekes akvarellhatású felületektől kezdve, precíz finoman kidolgozott részleteken át, erőteljes sötét tónusok létrehozásáig mindenfélére alkalmas.

  Rendkívül praktikus kiegészítője lehet a ceruzának a Derwent tölthető ecsetei http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/derwent-toltheto-ecset/. Így mindig kéznél van az ecset, a víz, nem kell külön vizes tálkáról gondoskodnunk, ha pl. kint a természetben támad kedvünk vázlatokat készíteni. Használata nagyon egyszerű, rajzolás után vizes ecsettel az adott részt könnyedén elmossuk. 2B,4B, 8B-s változatban is. A Derwent vízzel elmosható grafitot a ceruzákon lévő kék szín jelzi.

   És végül ami ugyan nem grafit, de ezek közé a darabos ceruzák közé sorolnám ezt is, a piros jelzéssel ellátott Derwent szénceruzát ami 3 különböző árnyalatban létezik: light, medium és a dark. A szenet mint legősibb rajzeszközt mindenki jól ismeri.

  A hagyományos égetett faszénhez képest a Derwent charcoal-al, rajzunkon sokkal precízebb, finomabb kidolgozásra vagyunk képesek. A faburkolatú ceruza kényelmesebb használatot biztosít. A szénceruza hegyezéséhez, mindenképpen, rendkívül éles, jó minőségű hegyezőt használjunk.

Mindenképpen érdemes kipróbálni ezeket a különböző technikákat! Reméljük ezzel a kis írással segítettünk, hogy mindenki a saját igényeinek megfelelő ceruzát válaszhassa magának!

 

Kellemes alkotást kívánunk!