2017. febr. 01.
Február hónap festője: Hornyik Zoltán  
"Ha egy nagy festő bőrébe bújhatnék, Monet lenne, akinek a gondolataira, látásmódjára kíváncsi lennék, miközben gyönyörű impresszionista képeit festi."
- Meséljen kicsit magáról, mióta fest?
 
Már egészen korán, 8-10 éves koromban vonzódtam a festészethez, festményekhez. Minden családi előzmény nélkül jött ez az érdeklődés részemről, nem tudok festőművészről a felmenőim között.

  - Milyen technika áll közel Önhöz és miért?
 
 14 évesen úgy éreztem, hogy ki kell próbálnom az olajfestést. Azóta nem ismtudom abbahagyni. Ennek már 42 éve.
Első képeimen nagy festők műveit másoltam, nagyon sokat lehet tanulni ezekből a munkákból.
Később a főiskolán sok más tecnikát is kipróbáltam, az aquarell-, pasztell-, tempera- technikát. A főiskola után néhány évvel úgy döntöttem, hogy hivatásomnak választom a festészetet.
 
- Kit tekintünk ma festőművésznek? Mikor mondhatja magáról egy alkotó ember hogy művész vagyok?
 
 Az, hogy  ki nevezhető festőművésznek,azt hiszem, hogy a közönség és az idő dönti el.

 

 
- Van- e még szüksége az embereknek valódi alkotásokra? Miért elégednek meg sokan a nyomtatott képekkel?
 
 Sajnos az a tendencia, hogy a modern, ma épülő lakásokba nem terveznek festményeket elhelyezni. Sokszor nem is illenek a minimál stílusú lakásokba olajfestmények. Szerencsére még ma is vannak, akik eredeti olajfestményt szeretnének látni a falaikon. Ezért mondhatom, hogy egyelőre még meg lehet élni az alkotásból.
 
- Hogyan szerettetné meg a fiatal generációval a művészetet?
 
  Az iskolai oktatás hatékonyabbá és érdekesebbé tételében látom a következő nemzedékek számára  a festészet, képzőművészet  megszerettetését. Sajnos nagyon kevés időben foglalkoznak a vizuális művészetekkel, művészettörténettel az iskolákban.

 


 
 
- Heti hány órát tölt a vászon előtt?
 
  Napi szinten festek néhány órát, hiszen ez a hivatásom és foglalkozásom, amiből el kell tartanom a családomat. Sokszor megrendelésre dolgozom, olyankor nem mindig az ihlet mozgatja az ecsetet. Azonban  kiálításaimra nagyrészt olyan képekkel készülök, amelyeket saját indíttatásból  hozok létre, és nem megrendelt témát festek.
 
- Melyik festő „bőrébe” bújna bele 1 hétre ha tehetné?
 
 Ha egy nagy festő bőrébe bújhatnék, Monet lenne, akinek a gondolataira,látásmódjára kiváncsi lennék ,miközben gyönyörű impresszionista képeit festi.
 
-  Milyen tervei vannak a jövőre nézve a művészet terén? Hol lehet Önnel, és a munkáival találkozni?
 
 Munkám során a későbbiekben szeretnék egyre jobb  képeket festeni, olyanokat, amiket az utókor is elismer. Folyamatosan tanulok minden egyes festménnyel. Minél többet tapasztalok az olajfestésből, annál tisztábban látom, hogy milyen sokat kell még tanulnom.
 Munkáimmal sok galériában lehet találkozni. Budapesten a Neves-kortárs galériában, Hévizen, Szentendrén, Szegeden,Debrecenben a Holló-galériában, Nyíregyházán stb.
A facebookon a Hornyik Zoltán festőművész galériája c.oldalon,az interneten pedig a honlapomon lehet megtekinteni a munkáimat; www.hornyik.hu.
 
 
írta és szerkesztette: Stefaich-Veres Enikő