2015. szept. 16.
Hasznos tippek, ötletek: Ritmikus sportgimnasztika mezek Marabuval  
Hogyan dekoráljunk mezt Marabu textilfestékkel? Könyves Tóth Mihályné Piroskával beszélgettem, aki bevezetett minket a díszítő textilfestés világába.

- Mikor és hogyan jött az ötlet, hogy mezeket fessél?

  Dressz-készítéssel kb.15 éve kezdtem foglalkozni lányaim révén, akik aktív részesei voltak a ritmikus gimnasztika sportágnak. Először nekik készítettem ruhákat, majd az ő dresszeik láttán a barátnőik, edzőtársaik kértek meg, hogy nekik is csináljak versenydresszeket.

 Ahogy a sportágban változott a trend, úgy kerültem én is egyre újabb kihívások elé. Így jött be a képbe néhány éve a ruhák  festése is.


-Milyen volt a kezdet? Hogyan sajátítotottad el a technikát?

 Mivel nem voltam jártas az ecset használatában, nagyon örültem a kis csőrös flakonoknak, amikkel számomra sokkal könnyebb volt a munka.http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/marabu-metallic-liner-metaltoll/

 Először tehát a glitteres kontúrozókat használtam a ruha díszítésére, a minták kiegészítéséhez. ( 1.2.kép)

 Aztán következtek a fekete és színes tégelyek, kezembe vettem az ecsetet, és próbálkoztam. http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/marabu-textil-plus/(3.4.kép)

 A következő állomás a festékspay volt. Nagyon szép színátmenetes anyagokat lehetett kapni, de rendesen megvolt az áruk is. Egyszer szemembe ötlött a Pannoncolor-ban , hogy lehet kapni textilhez használható festékspray-t.http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/marabu-fashion-spray-textilfestek-spray/ Gondoltam, és is „gyárthatok” színátmenetes anyagot. Kipróbáltam. (5.kép)

A Pannoncolor-ral a kapcsolatom az üvegfestékekkel kezdődött. Korábban, mikor saját kedvtelésre, no meg gyerekeim örömére az üvegfestésbe mélyedtünk bele, barátaim javasolták, hogy itt jó minőségű festéket kaphatok. Azóta rendszeresen járok ide, ha valamilyen festékre /üveg, textil/, ecsetre van szükségem. 
 Persze érdekelnek az egyéb kézműves technikák és az ezekhez szükséges anyagok és eszközök is /pl.decoupage/, mivel nemcsak magamnak készítek apró-cseprő dolgokat, hanem előfordul, hogy kézműves foglalkozásokat tartok gyerekek részére.


Visszatérve a versenydresszek készítéséhez:

 Először is ki kell próbálni a festéket, hogyan viselkedik az adott anyagon: a színes anyagokon másképp mutatnak a festékek színei, mint a fehéren, illetve ki kell próbálni a testszínű tüllön is: vannak színek amik nagyon jól, és vannak, amelyek kevésbé érvényesülnek rajta. Így elsősorban világos anyagokat használok, ha festeni is akarom a dresszt. A Marabu textilfesték-családot használom. http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/marabu-textil-festek/
 

  A tégelyes festékek közül a legtöbb a fekete festékből fogy (6.kép), de egyre több szín gyűlik már a készletemben. (7.kép) Vannak kimondottan sötét anyagokhoz való festékek is /Textil plus/, ezeket kevesebbszer használom, mert ezek nem szívódnak bele úgy az anyag szálaiba, mint a sima festék, és mivel a dresszek felvételkor megnyúlnak egy kissé, így nem fedődik be teljesen az anyag.

 A minták kiegészítéséhez, vonalak rajzolásához nekem nagyon beváltak a különböző kontúrozók: legfőképpen a glitteres, a metál, és újabban jelent meg a  a Fashion-Spray-hez való Fashion-Liner  mindenféle színekben. (8.kép)

 Az utóbbi időben nagyon megszerettem a Fashion-Spayt, amivel még érdekesebb ruhákat tudok készíteni. (9.kép) Ezeknél az a tapasztalatom, hogy érdemes az anyagot festés előtt beavatni. Mindenféle festést vasalással kell rögzíteni. Ilyenkor mindenképp egy vászon anyagot kell a fürdőruha-anyag fölé tenni, különben az megolvadna. (10.11.kép)

-Hogyan születik meg egy-egy ötlet? Mi alapján döntöd el, hogy milyen minta kerüljön az adott dresszre?

 A dresszek többféle módon készülnek, és mindegyik egyedi: vannak saját ötletből megvalósított ruhák (12.kép), kérnek  fénykép alapján, sokszor a legrangosabb versenyzők ruháit szeretnék, ha én is elkészíteném nekik (13.14.kép), és előfordul, hogy közösen kell kitalálni, mi is legyen, mert nincs konkrét elképzelés, csak  1-1 főbb szempont, pl . a ruha színe, vagy a stílusa /illeszkedjen az adott zenéhez/, stb.
 

Köszönjük, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat, bevezettél minket a textilfestés rejtelmeibe:)

Gratulálunk a munkáidhoz! Csodálatos mezeket készítesz! További jó munkát és kellemes alkotást kíván Neked a Pannoncolor csapata!

 

 

 
Galéria