2016. febr. 23.
Kelemen Ferenc az április hónap festője  
"Gyakran sétálgatok a városban, csak úgy látszólag céltalanul. Ilyenkor gyűjtöm a festenivalót, szívom magamba az atmoszférát, hangulatokat. "

- Mióta fest?

 17 éves koromban egy hosszabb kórházi betegeskedés alatt olvastam Dallos Sándor Munkácsy Mihály életét feldolgozó könyveit. Nem tudom miért, vagy hogyan, de egyszerűen minden külső segítség nélkül rajzolni, festegetni kezdtem. Persze nagyon kezdetleges dolgaim voltak, ki is nevettek, hogy én festőnek készülök! De csináltam szorgalmasan, eljutottam Zebegénybe a Szőnyi István szabadiskolába, ahol Aknay János irányítása alatt dolgoztam három nyáron keresztül a plein-air osztályon. Ott dőlt el véglegesen bennem, hogy festő leszek! Az lettem.

- Milyen technika áll Önhöz közel? Miért?

 Sokféle festékrendszert kipróbáltam. Az olajfestészet az amiben a legjobban meg tudom fogalmazni a mondanivalómat! Több rétegben lazúrozva építem fel a képeimet és erre a klasszikus olajfestészet a legalkalmasabb.

- Van példaképe?

 Gondolom, most képzőművészekre gondol? Több is van, kettőt már említettem. Munkácsy Mihály, aki végül a festészethez vonzott. Valamint Aknay János, aki viszont a zebegényi nyarak alatt és utána is személyes találkozásainkkor úgy irányított, korrigált, hogy a festészethez lettem kötözve. Mondhatni belém plántálta a festészet iránti alázatot és szeretetet. Nem mindig sikeres az ember, ez a pálya elég göröngyös, sok kudarc és vereségérzés is éri a festőt, legalábbis engem ért. Ilyenkor az ember elgondolkodik, minek csinálja ezt az egészet! Minek, vagy kinek fessen. Inkább abba kell hagyni. Igen ám, de én olyan lettem, hogyha 3-4 napig nem festek, hatalmába kerít egy rossz közérzet, ami minden festés nélküli nappal nő! Tehát muszáj festeni, lételemem lett, olyan, mint a levegővétel, így nem lehet abbahagyni.


- Vett-e már részt pályázaton? Hogy fogadta a hírt, hogy a nyertesek között van?

 Nem nagyon szoktam pályázni! Ide is kedves, baráti unszolásra küldtem be a képeket! De, természetesen igen örültem, hogy a munkámat érdemesnek találták arra, hogy a naptárba bekerüljön.

- A színes Magyarország témában Ön a "Főhercegi malom Óváron" című képet adta be. Miért pont ezt a képet?

 Az engem körülvevő világból merítem a témákat, kötődöm a környezetemhez ezért szülővárosomhoz, Mosonmagyaróvárhoz is. A városban ez egy kedvelt épület, sajnos elég romos, felújítását várja. Sokféleképpen megfestettem már, biztos még jó néhányszor témámnak választom, mivel ez a legújabb képbe fogalmazása volt az épületnek, ezért küldtem be.

- Meséljen egy kicsit a képről, az ihletőjéről. Mikor és miért festette?

 Gyakran sétálgatok a városban, csak úgy látszólag céltalanul. Ilyenkor gyűjtöm a festenivalót, szívom magamba az atmoszférát, hangulatokat. Sokat fotózom, dokumentálom a csavargásaim. Aztán gyakran a fotóban meglátom a festményt. Ezt ne úgy képzeljék el, hogy konkrétan lemásolom a fotót! Az csak amolyan vázlat, mankó féle, sok mindent átírok, lehagyok, hozzáteszek, mire kép lesz.

- Milyen tervei vannak a jövőre nézve a művészet terén? Hol lehet Önnel, és a munkáival találkozni?

 Jelenleg négy gyermek, két munkahely és egy feleség, ami kitölti az egész életemet. Azon dolgozom, hogy abból a kettő munkahelyből csak egy maradjon. Igen, ez azt jelenti, hogy a festészet adja a családom megélhetését is! Volt már több ilyen próbálkozásunk, de sok mindent rosszul csináltam és kudarccal végződtek a nekirugaszkodásaim. Megegyeztünk a feleségemmel, hogy bizonytalan ideig festőművészként lemondok arról a jogomról, hogy „csak” fessek. Számomra fontos a stabil háttér, feleségem, gyerekeim, ha nekik rossz, nekem sem lehet jó. Sokan említik a festményeimmel kapcsolatban, hogy megnyugtatja őket. Szerintem ezt a stabil hátteret érzik, amiből építkezem!

Következő önálló kiállításom Mosonmagyaróváron lesz. 2016. május 20-án nyílik a Fehér Ló Közösségi Házban.

Igyekszem kihasználni a modern technikai lehetőségeket, internetet. Saját honlapomat- amihez egy web-áruház is tartozik- magam szerkesztem, naprakészre.  http:// www.kelemenferenc.hu

valamint a facebookon is elérhető vagyok: http://www.facebook.com/kelemen.ferenc.festomuhely

 

Szerkesztette: Stefaich-Veres Enikő