2014. aug. 12.
Milyen ecsetet válasszak?  
Napjainkban egy-egy művészellátó üzletbe toppanva elámulunk az ecsetek széles választékán, kezdőknek komoly fejtörést okozva. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

  Az ecseteket két  nagy csoportba sorolhatjuk, természetes szőrből készült és mesterséges szőrű ecsetek.

 A természetes szőrből készült ecsetek készülhetnek disznó, marha, mókus, nyest, póni és akár kecskeszőrből is, de egyszer beszélgettem egy többgenerációs népi bútorfestő család leszármazottjával, akinek tapasztalata szerint bútorfestéshez a legjobb ecset a hajecset.

 Minden festékhez más-más ecset való. Nézzük tecnikák szerint:

Akril: Mivel az akril vízbázisú festék, tökéletesek hozzá a szintetikus szőrű ecsetek.

Olaj: Mindenképpen disznósörte, vagy más természetes állatszőrből készített ecset ajánlott.

Tempera: Ez is egy víz oldható festék, ezért ugyanúgy megfelel a szintetikus ecset mint az akrilnál, de kíválóak a célra a különböző állatszőr ecsetek. A temperát lehet vizesebben használni, de akár egészen sűrűn, festőkéssel is feltenni a papírra, vászonra. Az ecset keménységét érdemes figyelembe venni vásárláskor, vizesebben használva puhább szőrűt, sűrűbben használva keményebb ecsetet tanácsos választani a jobb tartás miatt.

Akvarell: Ehhez a technikához különböző gyártók minőségi szintetikus ecseteket is készítenek, én mégis azt gondolom a legjobb a természetes állatszőrből készült ecset, mivel a legtöbb vizet ezek veszik fel, ami az akvarellnél a legfontosabb. Alkalmas a mókus, póni, de legjobb a célra egy jó mínőség nyest ecset.

 Hobby technikáknál hasonló a helyzet. Oldószeres festékekhez mint pl.: Marabu Glas-art üvegfesték http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/marabu-glasart-uvegfestek/ természetes szőr, a vizes bázisú festékekhez mint pl. a Marabu Porcelán festék http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/marabu-porcelain-porcelanfestek/szintetikus ecsetet használhatunk. Bár itt is kiemelném a selyemfestést http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/marabu-silk-selyemfestek/, ami az akvarellel rokon technika, így ugyancsak a természetes szőrből készült ecset ajánlott hozzá.

 Az ecseteket száruk,(hosszú és rövid), vagy formájuk szerint is csoportosíthatjuk::

- kerek

- lapos

- legyező

- hosszú szőrű író cset

- szivacs ecset

- macskanyelv más néven íves ecset.

- tunkoló

- oszlató

- tölthetőhttp://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/derwent-toltheto-ecset/

 Van olyan ecset is amelyik egyik csoportba sem sorolható. Ez pedig a festékformázó gumiecset, ami legtöbbször fa nyéllel és többféle formájú, szilikon fejjel készül. Nagyszerűen használható olajnál a festék formázására, vagy akár visszatörlésére is. Ebben az esetben úgy a működik akárcsak egy radír.

 Kiemelném még a Derwent tecnikai ecsetkészletét http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/derwent-techniques-brushes-technikai-ecsetkeszlet/, amiben változatos, különleges formájú ecsetek várják az alkotó kedvű művészt kreatív felhasználásra, izgalmas lehetőségeket kínálva. (Az ecsetkészlet megvásárolható Kőbányán a Barabás u. 6. szám alatti üzletünkben vagy viszonteladóinknál az ország különböző pontjain.)