2016. aug. 17.
Nyári könyvajánló  
Még tombol a nyár! Használjuk ki a jó időt, fogjunk meg egy jó regényt egy pokrócot és irány a természet! Mert mi is adhatna kellemesebb kikapcsolódást egy jó könyvnél! Szeretettel ajánlom három kedvenc regényemet:

 

Dallos Sándor: A nap szerelemese, Aranyecset

 A kétkötetes mű egyszerre ismeretterjesztő és színes, olvasmányos regény, amely generációkon keresztül megőrizte frissességét és vonzerejét. A két regényből egy mozgalmas, romantikus és drámai életutat ismerhet meg az olvasó, melynek hatására alig várja, hogy a festő műveivel találkozzon.

Munkácsy Mihály regényes életrajzának első kötete a nagy magyar festő fiatalságának éveit, pályakezdésének viszontagságait mutatja be az asztalosinasságtól a művész düsseldorfi tartózkodásáig. A regény valóság és fantázia elemeinek ötvözete, mégis hitelesen kelti életre a festő emberi és művészi egyéniségét, valamint a kor hangulatát.

Az Aranyecset a második kötet, amelyben az író a művész párizsi éveit mutatja be; a siker, a beérkezés éveit, örömeit és gyötrelmét, s a betegség okozta művészi és emberi hanyatlást. Dallos Sándor teljes részletességgel avatja be az olvasót a festő életének minden mozzanatába.

Pierre La Mure: Moulin Rouge

 Toulouse-Lautrec élete - aki gyermekkorában nyomorékká vált, s aki csak mérhetetlen akaraterejének és szívósságának köszönhette, hogy kivételes művészi képességeit ki tudta bontakoztatni - valóban hálás téma a regényírónak. S Pierre la Mure kezén nem sikkad el az a lehetőség, amelyet témája nyújt: színes meseszövés, jó karakterábrázoló készsége, éles szeme, amely felfedezi a századvégi párizsi élet jellegzetes vonásait, együttérzése, mellyen nyomon kíséri könyve hősének küzdelmes fejlődését - mindez biztosítja, hogy az olvasó érdeklődése nem lankad.

  A Montmartre, a műtermek, az éjszakai mulatók életét - amelynek művészi ábrázolása oly döntő hangsúllyal szerepel Toulouse-Lautrec életművében - a könyv szerzője a regényíró eszközeivel állítja elénk. De eközben módot talál arra is, hogy az akkori párizsi művészeti élet egyes kiemelkedő alakjai - Vincent van Gogh, Oscar Wilde, Yvette Guilbert, Sarab Bernhardt, Emile Zola és mások - itt-ott felbukkanjanak a könyv lapjain. A kötetet Toulouse-Lautrec 24 művének reprodukciója illusztrálja.

 

Kellemes olvasást kívánunk!