2015. márc. 30.
Pelyhéné Varró Andrea - "Sokszínű természet"  
Nagy örömömre szolgál, hogy ezúttal egy olyan emberről írhatok aki nem csak tehetséges művész, de egyben kolléganőm is. Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe Pelyhéné Varró Andreáról szóló cikkemet.
 A művészet iránti szeretete már gyermekkorában megmutatkozott. Nagyon szeretett rajzolni, festeni, az óvodában a kreatív foglalkozások mindig lekötötték. Az általános iskolában több rajzversenyen is indult.

 Ezt követően egy ideig nem foglalkozott aktívan a festészettel, de mindig szunnyadt benne a vágy, hogy alkosson. A művészet iránti érdeklődése két gyermeke megszületése után erősödött fel benne újra. Gyermekeinek meseképeket kezdett el festeni. Idővel már a család többi tagjának és később a barátoknak is kedveskedett különböző témájú festményekkel.

 Andi a kolléganőm és heti sok órát dolgozunk együtt. Mindig rengeteg biztatással és szakmai tanáccsal látja el a Pannoncolorba ellátogató vásárlóinkat ha hozzá fordulnak egy kis segítségért. Viszont nem sokan tudták eddig róla, hogy ő is alkot. Áprlisban lehetősége nyílik egy önálló kiállításra, ennek apropójából beszélgettem vele..


-Példaképeid vannak-e és kik ők?

  A 90’es években jelent meg a Híres festők című folyóirat sorozat, melyet szorgalmasan megvásároltam és lapozgattam. Nagy hatással voltak rám a francia impresszionista festőművészek alkotásai (Monet, Toulous- Lautrec, Klimt). Imádtam képeiket és színvilágukat. Az ő hatásukra kezdtem el
festeni .
  A mai kortárs festők közül, példaképeim Gasztonyi Kálmán http://pannoncolor.hu/hu/hirek-ujdonsagok/reszletek/muveszek-es-technikak-gasztonyi-kalman-festomuveszés Kakucsi- Csernák  Zoltán .

 Hihetetlenül inspirált, ha a férjemmel kiállításokra mentünk, vagy ha galériákba ellátogattunk. Ezek a  pillanatok mindig sok energiával töltöttek fel és alig vártam, hogy újra eljussak egy újabb kiállításra. Egyik alkalommal, mikor temperafestéket vásároltam, kíváncsiságból megnéztem a gyártó nevét, és így akadtam a Pannoncolor cégre. Felkerestem a boltot, és úgy adódott a sorsom, hogy itt el is helyezkedhettem, mint kereskedelmi ügyintéző. Ennek már közel 15 éve.  Azóta már boltvezető – helyettesként dolgozom .
  Az itt eltöltött évek során számos technikával megismerkedtem, mint pl. az akrilfestészet, az akvarell használat vagy a pasztellkréta technika. Szinte mindig belefeledkezem az alkotásba legyen szó textilfestésről, üvegfestésről, selyemfestésről vagy szalvétatechnikázásról.-Mit jelent számodra a művészet?

  Csak így egyszerűen, - öröm…
Egy belső nyugalom, önkifejezés,lelkem szárnyalása…,
Ilyenkor megszűnik körülöttem a világ , - a  tér- és- az idő.
Inspirálnak a színek.
A képek témáinak kiválasztásánál is a különleges témákat keresem.
  Tavaly erősödött meg bennem, hogy újra komolyabban fessek. Azóta töretlenül dolgozom. Sok festőművésszel személyesen is sikerült megismerkednem, akiktől sok szakmai tanácsot kapok nap, mint nap. Nagy megtiszteltetés  számomra,  hogy Gasztonyi Kálmán festőművész tanítványai közé tartozhatok én is.  -Milyen érzés az első kiállításodra készülni?

 Idén áprilisban adódott egy lehetőség, hogy kiállítsam a képeimet. Ez egy újabb fontos mérföldkő az életemben. Ez rendkívül nagy öröm számomra, mivel ez mindig is egy dédelgetett álmom volt. Nagyon nagy lelkesedéssel készülök, január óta szinte minden nap dolgozom festményeimen.


-Mikor és hol  lesz a kiállításod megnyitója?

 A megnyitó 2015. április 16.-án csütörtökön lesz, este 7 órától , a XIII. ker. Lehel u. 31. sz. alatti  Szabó Ervin Könyvtárban.  A képek május végéig lesznek kihelyezve.  


-Milyen témájú képek lesznek láthatóak?

  Mindig is szerettem a természetet, a virágokat, a fákat, a belőlük áradó őserőt, így kiállításom témája is ehhez kapcsolódik, melynek címe, - a Sokszínű Természet.


-Milyen technikákat használtál?

  Képeim akril, tempera és olajfestéssel készültek.


-Mik a jövőbeli terveid?

  Szeretnék  minél több képet  festeni  és a tudásomat  továbbfejleszteni, remélem képeimmel egyre több kiállításra eljutok.
Úgy érzem a festészet az az út amin haladnom kell. Bár még az út elején járok  de hiszem , hogy a kitartás,  lelkesedés  előre visz. Egy művésznek az a legnagyobb öröm, ha képeivel másoknak is örömet szerez.

írta és szerkesztette: Stefaich - Veres Enikő