2016. márc. 16.
Világújdonság! Ismerjék meg a SziloKing különleges tartós, szilikon alapú művészfestéket!  
A Szilikon művészfesték mint csodaszer! Dr. Nagy József Kossuth és Eötvös-díjas kutató vegyészmérnök és dr. Kesztyűs Ferenc háromszoros nemzetközi ezüstérmes grafikus és festőművész kidolgozta az örökkévalóság anyagát!

  Ha századokkal ezelőtt ismerték volna a szilikon művészfestéket, akkor ma nem kellene attól tartanunk, hogy a világ festőművészeinek kiváló alkotásait nem tudjuk majd sokáig csodálni a maguk eredetiségében, pompázó színeiben. Alkotók, műgyűjtők félelme, hogy egyszer csak elkezd sötétedni, repedezni, hámlani a nagy munkával készített vagy drága pénzen vásárolt festmény. Ennek oka, hogy a leggyakoribb hagyományos művészfesték kötőanyaga növényi olaj, amely a levegő nedvességének hatsára duzzad, a száraz levegőn zsugorodik, és folyamatosan oxidálódik, így lassan jöhet a restaurátor. A felsorolt hátrányok kiküszöbölésére dolgozta ki a szilikon művészfestéket Dr. Nagy József professzor és dr. Kesztyűs Ferenc, háromszoros nemzetközi ezüstérmes grafikus és festőművész.

- Miben különbözik a SziloKing más művészfestékektől?

  A SziloKing kötőanyaga szilikon-polimer amely a festéknek az oxidációval, nedvességgel és a fénnyel szembeni ellenálló képességét időállóságát biztosítja. Ezt a műszaki és tudományos vizsgálatok is igazolták.

-Milyen felületekre használható a SziloKing?

  A SziloKing használható minden olyan felületre, amely időállósága kiváló. Az épületek külső-belső falára (nemes vakolatra), üvegre, üvegvászonra, mázatlan kerámiára, mindkét oldalán szilikonnal alapozott festővászonra. Természetesen lehet festészetben használt farostlemezre, textíliára, papírra, fémre, fára és bőrre stb, festeni vele, de az időállóságot, akkor már nem a szilikon, hanem a hordozó anyaga határozza meg. A SziloKing tapadása az utóbbi felületekre egy előzetes rétegként alkalmazott Szilofix katalizátorral biztosítható.

- Használatában mennyiben más  mint az olajfesték?

 A SziloKing felvitele könnyű és egyszerű, mint az olajfestéké, de rögzítő kezelés szükséges, mert enélkül a festék sohasem köt meg. Ez lehetővé teszi a festmény hosszú időn át tartó festését illetve javítását. A szilikonfesték nem keverhető más művészfestékkel. A maximum 8 óra alatt megkötött szilikonkép tovább festhető  SziloKinggel, de más festékkel nem, mert nem tapad meg rajta.

-Mivel és hogyan történik a kép fixálása?

 A SziloFix egy organo-szilán térhálósító folyadék, amely szlikongumivá alakítja a festékréteget. Terpentinre érzékenyeknek nagy előny, hogy a SziloKing szagtalan, csak a fixálását kell szellőztetés közben végezni. A SziloFix festés közben is belekeverhető a festékpasztába, de egyszerűbb, ha lakkszóró fúvóka vagy szórópisztoly segítségével fújjuk be finom porlasztással a már megfestett képet. Másnap még egyszer ecsetelve átkenjük a SziloFix-szel.

Amennyiben fényes felületű képet szeretnénk készíteni, száradás után kenjük át SziloKing lakkal.

- Miyen technikákhoz alkalmas a SziloKing festék?

  A SziloKinget éppúgy  használhatjuk akvarellszerűen, olaj- vagy akrilfestékként, lazúrosan, pasztózusan, vagy vastag, úgynevezett háromdimenziós felrakással – ecsettel, spaklival, festőkéssel, festőpipával, ronggyal, szivaccsal – kinek mi tetszik.

- Hol és mikor lesznek legközelebb láthatóak Dr. Kesztyűs Ferenc SziloKinggel festett alkotásai?

 2016.április 21-én (csütörtök) délután 5 órakor Budapesten a Krisztina körút 59. szám alatt, a Mai Alkotók Galériájában nyílik egy kiállítás, ahol a festmények megtekintése mellett egy rövid ismertetőt is meghallgathatnak az érdeklődők a SziloKing festék találmányról, gyártásáról és forgalmazásáról. A tárlat május 4-ig lesz megtekinthető, minden hétköznap 13-18 óra között.


 

 Kesztyűs Ferenc e festékkel készült alkotásait  többek között a Magyarok Háza Csontváry Galériájában, a Taverna Kesztűs Ferenc Termében, a Tudomány Világnapja alkalmából a Szolnoki Technika és Tudomány Házában,az Inno Ide Art Galériában, a Kesztűs Ferenc Magángalériában, a thaiföli bankoki Glas Hausban, a The Imperiál Queen's Park Hotelben, az Enteriőr Mili Nemzetközi Kiállításon saját standján, a Rátkai Márton Klubban, a Flintben stb. mutatta be a nagyszámú érdelkődőknek.