Termékek

PANNONCOLOR Festőszerek, Lakkok, Kiegészítők  

A PANNONCOLOR az alábbi festőszereket és alapozókat kínálja:

FESTŐSZEREK OLAJFESTÉKHEZ:


Olaj hígitásához:

Művész lenolaj: Tisztított, fehérített növényi olaj festékek hígítására.

Mûvész terpentin: Festékhígító, mely egyben a festőeszközök tisztítására is használható.Velencei terpentin: Vörösfenyőből készült természetes balzsam, amely használata során javítja az olajfesték fényét és kenhetőségét. Használják még az elaszticitás növelésére. Minél elasztikusabb egy kötőanyag, annál csekélyebb mértékben hatnak a száradásnál a feszülési erők.

Velencei terpentin: Vörösfenyőből készült természetes balzsam, amely használata során javítja az olajfesték fényét és kenhetőségét. Használják még az elaszticitás növelésére. Minél elasztikusabb egy kötőanyag, annál csekélyebb mértékben hatnak a száradásnál a feszülési erők.

Művész festőszer: Fényesítő és hígitó hatású műgyanta és lenolaj tartalmú festőszer. Terpentinnel hígitható.

Olaj szárítás gyorsításához:

Standolaj: A standolajjal kevert festékek gyorsabban és fénylő felülettel száradnak, s az időjárási befolyásokkal szembeni ellenállásuk jelentősen fokozódik. Ezért kötő vagy adalékanyagként olyan olajfestményekhez használják, amelyek a szabadban erősebben ki vannak téve az időjárás szeszélyeinek.

Szikkatív: A zsíros olajok száradási készségének feljavítását és gyorsítását segítik elő. Óvatosságból csak cseppenként használjuk. A zsíros olajok száradási készségének fokozása, bőséges szikkatív adagolás mellett pont az ellenkező hatást eredményezi.

Olajfestékes ecset tisztításhoz:

Lakkbenzin: Aromásmentes oldószer, olajfestékes festőeszközök tisztításához, öntapadós cimkék eltávolításához.

Olajfestményhez lakkok:

Dammárlakk matt, selyemfényű és fényes: A dammárgyanta terpentines oldata. Olajfestékhez keverve növeli annak fényét. A festmények utólagos lakkozására is alkalmas. Használat előtt jól fel kell rázni.

Festménylakk fényes és matt kivitelben: Terpentinben oldott színtelen, nem sárguló műgyanta. Használat előtt jól fel kell rázni.

Olaj festmény tiszításához:

Viaszpaszta: Terpentines méhviasz. Festmények utófényezésére, tisztítására ajánljuk.

 

AKRIL KIEGÉSZÍTŐK:

Akril alapozók:

Akril Gesso: A Gesso alapozó vízzel higítható, akril alapú fehér médium pl.: farostlemez, vászon alapozásához.

kiszerelés: 200ml, 500ml, 1000ml

Vászonalapozó lakk: Sűrű, vízzel hígítható poliakrilát műgyantalakk. Száradás után átlátszó és vízálló lesz. Kifejezetten natúr vászonra ajánlott, nem folyik át a vászon pórusain. Több rétegben célszerű felhordani.

kiszerelés: 200ml


Akril hígítók, festőszerek:

Akril hígító: Az akrilfesték egyszerűen vízzel hígítható festék, azonban erős hígításhoz (pl.: szóráshoz), mely az akrilfesték terülését sokkal egyenletesebbé, szebbé varázsolja.

kiszerelés: 100ml,1000ml

Akril lassító: Alapvetően az akril egy rendkívül gyorsan száradó festék, ami sokszor nehezítheti a dolgunkat. Megfelelő arányban az akrilfestékhez keverve a lassító, megnyújtja az akril száradási idejét.

kiszerelés: 30ml, 100ml, 200ml

Akril sűrítő és mattító festőszer: Sűrítő és mattító hatású finomszemcsés, könnyű por.Az akril festékhez keverve nem változtatja meg a festék árnyalatát viszont kiválóan besűríti azt, így gazdaságossá teszi a festőkéssel való festést is, ami igen sok festéket kíván. Nagyon kis mennyiségben használjuk.

kiszerelések: 250ml

Fényesítő paszta: A festék fényét növelő festőszer. Szemcsés anyagokhoz keverve is használható, vízzel hígítható.

kiszerelés: 200ml


Akril lakkok:

Akrillakk (fényes, selyemfényű, matt): Az akril festményt szükséges a teljes száradást megvárva lelakkozni, a festmény védelme érdekében. Többféle fényű (selyem, matt, fényes) lakk közül választhatunk. A folyékony lakkot ecsettel kell felvinnünk a kész festményre.

kiszerelés: 100ml, 200ml

UV aktív akril médium (fényes, matt): Használatával sötét helyiségben UV megvilágításnál érdekes hatásokat érhetünk el. Kiemelhetünk motívumokat, de akár a festmény egész felületén is alkalmazhatjuk. Akril festékhez keverve lazúrosabbá teszi a színt, a matt és fényes felületek a felvitt festék vastagságának megfelelően természetesnek hatnak normál megvilágításban. Használhatjuk lakként is, ekkor a felület egyenletesen fényes vagy matt hatású lesz.

kiszerelés: 100ml, 500ml


Akril tisztítás:

Ecsetmosó: Kiválóan alkalmas az akrillal való festés után az ecsetek tisztítására, az ecseten beszáradt festéket is feloldja.

kiszerelés: 100ml, 200mlFESTŐSZEREK AKVARELLFESTÉKHEZ:

Gumiarábikum: Trópusiakácfák gumija. Vizes oldata növeli az akvarellfesték fényét, lazúrosságát és csökkenti terülését.

 

ENYVFÉLÉK:

Bőrenyv: Fontos az alapozáshoz, lehetőleg világos, alacsony viszkozitású enyvet használjunk. Az enyv minőségétől, mint a festmény alapját képező legfontosabb nyersanyagtól, függ esetleg az egész festmény technológiai állapota.

Nyúlenyv: Bár nem nagy a kötőereje, de rendkívül rugalmas és lényegesen kisebb feszültséggel szárad a többinél, ami csökkenti a repedésképződés veszélyét. Polimentenyvként az aranyozási technikában játszik fontos komoly szerepet, de hajlékony felületek alapozásához is előszeretettel alkalmazzák.

Csontenyv: fából és papírból készült tárgyak ragasztására használatos elsősorban. Felhasználható még a következő területeken: kelmefestés, kalapgyártás, szövetgyártás, posztógyártás, gipszfigurák készítése, enyves festékek gyártása.


EGYÉB KIEGÉSZÍTŐK:

Fixatív: Sellak alkoholos oldata, pasztell-, szén-, és ceruzarajzok rögzítésére.

Grafix: Alkohol tartalmú, színtelen fixatív, pasztell-, kréta-, szén és ceruzarajzok rögzítésére.

Plextol: Vízzel hígitható poliakrilát kötőanyag.Felületkezeléshez és akrilfesték készítéshez. száradás után átlátszó és vízálló lesz.

Damárgyanta: természetes kötőanyag

Sellak: Alkoholban oldaható fehérített természetes gyanta.

Dextrin: Természetes növényi keményítő származék.

Méhviasz: Tisztított, fehérített természetes viasz, terpentinben oldódik.