Termékek

PANNONCOLOR Pasztellkréta  

  A pasztellel történő munka átmenet rajzolás és a festés között. Lényege, hogy a festékszemcsék a papíron kötőanyag nélkül, kizárólag a felület bolyhossága, érdessége révén tapadnak meg. Eszköze és egyben anyaga a minimális kötőanyaggal kis rudakká préselt festékpor, amellyel krétához vagy rajzszénhez hasonló módon bánnak. Hatása nagyban függ a felhasznált papír milyenségétől, amely gyakran finomra tört habkőporral van bevonva. Így csiszolópapírként porlasztja szét a pasztellrudat.  De törénhet ez fonaltörmelékkel is, hogy bársonyosságával kösse meg a festékport.

   A pasztell technikája eredetileg a krétarajzét örökölte, később egyre nagyobb szerepet kaptak a benne rejlő festői lehetőségek, annak kihasználása, hogy a lágyabb vagy erőteljesebb felrakás különböző árnyalatokat eredményez, és hogy az olajfestményhez hasonlóan magán a felületen is keverhetők a színek. A művész a pasztell rudacskákon kívül más eszközöket, az ujjait, ecsetet, összesodort rongy- vagy papírdarabkákat stb. is használ a kép fejlesztéséhez, a por szétdörzsöléséhez.

  A pasztell nagyon gyengén tapad az alaphoz, ez teszi lehetővé a kép részleteinek a színek felrakása utáni fejlesztését, javítását, vagy akár sörteecsettel való letörlését, de ugyanezért kerülni kell a túl vastag rétegben való alkalmazását is. A leporlás úgy akadályozható meg, hogy a felületre ún. fixatív spray-t permeteznek. Ennek hátránya, hogy a színeket megváltoztathatja, ezért a fixáló lakkot érdemes művészfesték gyártótól vásárolni, kiválóan alkalmas és megfelelően higított pl. a Pannoncolor Fixatív, amely leheletnyi vékony réteget képez az alkotáson, így nem változtat a rajzok színvilágán.

  A magyar kereskedelemben a porpasztelleken kívül olajpasztellel is találkozhatunk. Az olajpasztellkréta, ahogy a nevében is benne van, olaj alapú, szemben a pasztellkrétával, amely festékpor alapú.

  A PANNONCOLOR Pasztellkréták gyártását is a kézműves technológiával, magas minőségi pigmentekből készített, rendkívül puha pasztellkréták. A magas pigment tartalomnak köszönhetőek a színek élénkek, magas fényállósággal és fedőképességgel rendelkeznek. A teljes színskála 180 féle színt tartalmaz.

  A PANNONCOLOR Pasztellkrétát az intenzív és változatos színélményt kereső, kreatív alkotóknak ajánljuk. Az extra finom, száraz porpasztell színei erősek vagy halványak, leheletfinomak, attól függően, hogy milyen erővel nyomjuk a krétát a papírra. Az élekkel apróbb részletek rajzolhatók, míg a kréta lapos felével nagyobb felületeket színezhetünk.

Pasztellkréta tippek:

1. A krétáról lereszelhetünk pigmentport, és palettakéssel vagy gumiecsettel bedolgozhatjuk a papír felületébe                                    

2. Érdekes hatást érhetünk el utólag vizes ecsettel, de rajzolhatunk nedves akvarellpapírra is.

3. Színes papíron még kifejezőbbek lehetnek rajzaink                                                           

4. A kész alkotásokat rögzítsük Grafix spray-vel!                                                                    

5. Ha eltörik a pasztellkréta, így is kiválóan dolgozhatunk vele, ez a termék értékét nem csökkenti