2017. jún. 05.
A június hónap festőnője: Hajnovics Márta  
".. azért alkotok,hogy minél tökéletesebben meg tudjam csinálni azt a festményt azt a képet amit vászonra szeretnék vinni. Nem érdekel ez meddig tart..és föleg nem,hogy ezt el lehet-e adni. Soha nem választottam úgy témát,hogy ez majd jól eladható lesz. Balázs János szavai jutottak az eszembe: én nem a világnak én önmagamnak festek."

- Kit tekintünk ma festőművésznek? Mikor mondhatja magáról egy alkotó ember hogy művész vagyok?

  Egyszer azt mondta nekem egy ismert kortárs festömüvész, hogy akkor vagy festömüvész ha elhiszed magadról, hogy festömüvész vagy. Biztos, hogy a művésszé váláshoz szükség van az alkotás iránti erős belsö késztetésre. Egy formavilágra, hogy ki tudjuk fejezni , képbe tudjuk önteni a belsö késztetésünk tárgyát. Technikai tudásra, hogy ezt müvészien ki tudjuk fejezni.

- Miért éppen festés?

  Már egész kis koromtól mindig festettem, rajzoltam. Általános iskola mellett is már müvészeti iskolába jártam, ahol megismerkedtem az anyagokkal ,technikákkal, megtanultam az alkotás szeretetét. Gimnázium után, pedagógiát végeztem, rajzszakkal. Szlovákiában élek és itt művészeti föiskolába bekerülni csak úgy lehetett, ha elötte előképzöbe járt valaki..persze jó pénzért., és volt, hogy több évig. Úgy gondoltam nem az én utam. Amíg a gyerekeim kicsik voltak föleg grafikákat készitettem, ceruza, szénrajzokat. Mindig is vonzott a fotorealisztikus festészet, ezért megkerestem Cene Gál Istvánt, vezetésével tanitásával  már több éve egyre aktívabban foglalkozom az olajfestéssel. Elsö pillanattól annyira lekötött és magával ragadott ez a technika,hogy azóta is az olaj szerelmese vagyok.

- Hogyan lehet ma művészként érvényesülni Magyarországon?

  Gondolom nem egyszerü Magyarországon sem érvényesülni, mint ahogy sehol Európában. Személy szerint engem az mozgat,hajt ... azért alkotok, hogy minél tökéletesebben meg tudjam csinálni azt a festményt azt a képet amit vászonra szeretnék vinni. Nem érdekel ez meddig tart.,és föleg nem, hogy ezt el lehet-e adni. Soha nem választottam úgy témát, hogy ez majd jól eladható lesz.. Balázs János szavai jutottak az eszembe: én nem a világnak én önmagamnak festek.


- Van- e még szüksége az embereknek valódi alkotásokra? Miért elégednek meg sokan a nyomtatott képekkel?

  Feltétlenül szükségük van az embereknek az alkotásokra. Nincs semmi baj a nyomtatott képekkel, van aki saját fotóját teszi ki a falra és attól boldog, elégedett, akkor jól teszi. Számomra müvészet lényege, hogy másokat boldoggá tegyen, örömet okozzon. Ha sikerül egy kis szépséget bevarázsolni egy festménnyel valaki életébe, már nem éltünk hiába.

- Mik a tervei a jövőre nézve a művészet terén?

  Biztos,hogy nyáron ellátogatok Cene Gál István nyári táborába, ősszel pedig Csehországba készülök egy orosz festömüvész iskolájába.

- Hogyan lehetne az emberekhez közelebb hozni a művészetet?

  Az emberek szeretik a művészetet, és fogékonyak rá. Talán ha nem lenne túl misztifikálva nagyobb tömegek felé is eljuthatna.

- Mi a véleménye a Panonncolor festékekről?

  Nagyon szeretem a Pannoncolor festéket, szinte mindig ezt használom és ajánlom mindenkinek aki festeni szeretne.

- Milyen témában festene még szívesen?

  Kedvenc témám ahol a kép egy érzelmet fejez ki. Tele vagyok témával és képekkel.. Lehet egy élet is kevés lesz,hogy a többségét megfessem.

- Járnak manapság az emberek kiállításokra? Van-e értelme kiállítani?

  Van értelme kiállítani, mert így egyben egyszerre több képet is lehet látni egy alkotótól. Az a tapsztalatom, hogy járnak az emberek kiállításra.

- Meg lehet élni ma az alkotásból?

  Saját tapasztalatom, hogy sokszor még meg sem szárad a képen a festék és már van rá érdeklődő, néha több is. De nem érdekel az eladás, nem az a mozgató rugó, hanem maga az alkotás megvalósitása.

- Heti hány órát tölt a vászon előtt?

  Igyekszem sokat.. amennyit csak tudok..

-  Miből merít ihletet?

  Az életböl, rengeteg téma hever körülöttünk. Én az élet pillanatait szeretem megfogni.

- Ha lenne 3 kívánsága mit kívánna?

  Ecset, festék, vászon.

- Melyik festő „bőrébe" bújna bele 1 hétre ha tehetné?

  Senkiébe se szeretnék belebújni...de nagyon szívesen találkoznék és beszélgetnék Sándorfi Istvánnal.

- Kiből lehet festőművész?adottság?vagy tanult dolog?

  Biztos, hogy kell hozzá valamiféle művészi látásmód, esztétikai érzék, színérzék és sorolhatnám. A festészet megtanulható...de nem biztos,hogy aki festeni megtanult, művészi értéket hoz létre.

- Figyelemmel kíséri a mai magyar kortárs festőművészetet?

  Igen szeretem és nagyon tisztelem azt a technikai tudást amit ma Cene Gál István, Duhaj Péter, Suhaj Zoltán vagy Gulyás László, Szlovákiában pedig Kovács Garp Péter képvisel.

- Hogyan szerettetné meg a fiatal generációval a művészetet?

  Hagynám őket alkotni és hagynám, hogy örömüket leljék az alkotásban. Nem próbálnám, erővel "mit is akart a müvész mondani.." kérdésekkel kikergetni őket a világból.

- Milyen tervei vannak a jövőre nézve a művészet terén? Hol lehet Önnel, és a munkáival találkozni?

  Munkáimmal különbözö kiállításokon lehet találkozni, a legtöbb festményem a M.Hajnovics facebook oldalra fel vannak töltve. Szlovákiában Rimaszombaton élek.