2017. aug. 12.
Az augusztus hónap festőnője: Czirok Edit  
" A festésben sok lehetőség van. Szabadságot ad. Élményt, érzést és gondolatot lehet kiváltani vele. Kifejezi a szépséget és a harmóniát. Szebbé teszi az életet, a környezetet. A jó festmény örömmel is megajándékoz. Nagyon jó érzés, festés közben eljutni arra a pontra, amikor már annyira bele lehet feledkezni, hogy szinte megszűnik a tér és az idő és akkor igazán ki lehet „bontakozni".”

 

 Meséljen kicsit magáról, mióta fest?

  A festészet mindig is érdekelt és vonzott, de az utóbbi években erősödött fel bennem annyira ez az érdeklődés, hogy megtettem az első lépéseket. Aztán, hosszabb – rövidebb kihagyásokkal a tavalyi évben kezdtem el komolyabban foglalkozni a festéssel. Jelentkeztem a MontázsMagazin – „Csodálatos természet”, a Pannoncolor – „A nő, mint a szépség megtestesítője” és a Jancsó Art Gallery – „Az én Magyarországom” képzőművészeti pályázatokra. Pozitív visszajelzés, sikerélmény számomra a két közös kiállítási lehetőség, a különdíj és a 2017-es Pannoncolor Művészeti Naptárban való megjelenésilehetőség.

 Milyen technika áll közel Önhöz és miért?

  Aquarell-lel kezdtem, majd később megpróbáltam az olajfestést is. Mindkettőt szeretem. Az aquarell „izgalmas”, mert elég egy-két csepp víz és máris nem úgy alakulnak a „dolgok” a papíron, ahogy szeretnénk……  Az olaj javíthatóbb, nagyon gazdag benne a „színek világa”, sok lehetőség van a színkeverésre, de a színek különböző árnyalatainak a használatára is.

Mit jelent Önnek a  művészet?

 Talán azt, hogy: „A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát.” (Pablo Picasso)

 Nekem elsősorban a festés művészetét, szépségét és értékét.

  A festés művészete „sokszínű”. A stílusok, a technikák és a témák is. És ez jó, de legyen ízléses, minőségi. Legyen több mint a hétköznapi, legyen több  mint az átlagos, legyen különleges, értékes = színvonalas, igényes.

Kit tekintünk ma festőművésznek?Mikor mondhatja magáról egy alkotó ember hogy művész vagyok?

  Nem mindig a diploma számít. Nekem inkább a festmény az első. Úgy gondolom, hogy diploma nélkül is lehet valaki festő és festőművésszé is válhat. De kell hozzá tehetség, ami képessé tesz arra, hogy az egyéni stílus ki tudja fejezni, színekben, formákban mindazt, amit közvetíteni szeretne. Jó, ha pozitív hatással tud lenni a környezetére, pozitív hatást tud gyakorolni a társadalomra.

 Jobb, ha mindenki először csak festő lesz és majd az idő meghozhatja az eredményt, az elismerést.

Követendő lenne, amit Pabló Picasso mondott : „ …Én festőnek mentem és Picasso lettem” J

Miért éppen a festés ?

  Mert festeni jó. A festésben sok lehetőség van. Szabadságot ad. Élményt, érzést és gondolatot lehet kiváltani vele. Kifejezi a szépséget és a harmóniát. Szebbé teszi az életet, a környezetet. A jó festmény örömmel is megajándékoz. Nagyon jó érzés, festés közben eljutni arra a pontra, amikor már annyira bele lehet feledkezni, hogy szinte megszűnik a tér és az idő és akkor igazán ki lehet „bontakozni.”

Hogyan lehet ma művészként érvényesülni Magyarországon?

 Nem tudom, de elsősorban talán nem híres emberként, hanem mindenképpen értéket képviselő  emberként kellene.

Van- e még szüksége az embereknek valódi alkotásokra?

 Miért elégednek meg sokan a nyomtatott képekkel?Igen,mindenképpen van létjogosultsága a hagyományos festészetnek, de mindenki azt a képet teszi fel a szobája falára, ami neki jó érzést okoz.  Mindenki el tudja dönteni, hogy mi az ami tetszik neki és mi az, ami nem.

Mik a tervei a jövőre nézve a művészet terén?

  Először mindenképpen, minél többet festeni.

Hogyan lehetne az emberekhez közelebb hozni a művészetet?

  Mindenkinek szüksége van arra, hogy ki tudjon kapcsolódni. Jót tesz, ha van egy kedvenc hobby. Ha van lehetőség olyan alkotói tevékenységet végezni, ami boldoggá tesz, örömmel tölt el.

 Talán ezt egyre többen kezdik felismerni, mert sokan mennek el különböző festészeti kurzusokra, tanfolyamokra, nyári táborokba.

Mi a véleménye a Panonncolor festékekről ?

 A  Pannoncolor olaj festékeit használom. Jó minőségűek. Az áruk is megfelelő. Figyelemmel szoktam kísérni az akciókat. Híreket, újdonságokat. Tetszik a megújult design.

Milyen új technikát tanulna még meg szívesen?

 Egyenlőre van még mit tanulnom az aquarell és az olaj technikákban is, de érdekelne a tűzzománc és a mozaik. Szívesen kipróbálnám a digitális festést is és Plein-air –ben sem festettem még.

Milyen témában festene még szívesen?

 Eddig, inkább tájképeket festettem. Tetszenek a csendéletek, életképek, enteriőrök, városképek is. A pályázatra készült „Boldogság” c. kép után, most már a portrét is meg fogom próbálni és talán még az absztrakt –ot.

Járnak manapság az emberek kiállításokra?

  Van-e értelme kiállítani? Azt tapasztalom, hogy járnak. Sok embernek igénye van arra, hogy megnézze az alkotásokat.  Eugene Delacroix szerint „A kép első kötelessége, hogy ünnep legyen a szem számára.”

  Fontos, hogy egy kiállítás olyan élményt adjon, amire emlékezni lehet, ami tartalmasabbá teszi a mindennapokat. Ezek az események közelebb hozhatják egymáshoz a „közönséget” és a művészetet.

 Meg lehet élni ma az alkotásból?

   Igen, vannak, akik meg tudnak. (És talán vannak olyanok is mint pl. Van Gogh, aki állítólag életében egyetlen képet sem tudott eladni, mégis kiemelkedő festővé vált és később dollár milliókért adták el a képeit.)

Heti hány órát tölt a vászon előtt?

  Ez nagyon változó. Sajnos az utóbbi időben nem eleget, nem annyit, mint amennyit szeretnék. Többet kellene.

Miből merít ihletet?

  Midenből, ami körülvesz, ami érdekel, ami tetszik, ami jótékony hatással van rám, ami valamiért „megfog, megérint”.  Színek, fények, formák. Gyűjtöm a „festenivalókat”, inspirációkat. Fotókat, fényképeket, festményeket.

Ha lenne 3 kívánsága mit kívánna?

  Egy dolgot, a boldogságot mindenképpen. Boldogan élni, boldognak lenni. És ebben talán „minden benne van”, ….azt jelenti számomra, hogy minden rendben van. ……

Melyik festő „bőrébe” bújna bele 1 hétre ha tehetné?

  Több festőébe is, mert sok kedvencem van, akiknek érdekel a festészete, a festészeti látásmódja, ezért, mondjuk 7 festőt választanék 1-1napra, VAGY! …. még többet pár órára.  Paál László, Mészöly Géza, Koszta József, Bozsó János,  Fényes Adolf,  Hollósi Simon, Deák Ébner Lajos,  …… és még sorolhatnám : Színyei Merse Pál, Munkácsy Mihály ….

De szívesen festenék sok kortárs festővel is.

 Kiből lehet festőművész?Adottság, vagy tanult dolog?                                   

  Adottság is kell hozzá, de meg kell tanulni az alapokat is. A tudás, a képesség felismerhető, de fontos a tanulás, a képzés, a szorgalom, a kitartó munka, a szakmai alázat. És szívből kell csinálni.

Figyelemmel kíséri a mai magyar kortárs festőművészetet?

  Igen. Elsősorban az interneten, de kiállításokon is, és néha festőtáborokban tett látogatások alkalmával, személyes találkozásokkal.

Hogyan szerettetné meg a fiatal generációval a művészetet?

  A családban kellene kezdeni. Fontos, hogy valaki „mit lát” otthon, milyen példa van előtte, mert kihat az egész életére. Fontos a pozitív példa, mert életformává tud válni, igény tud lenni és értékké tud alakulni. A művészet szeretete kikapcsolódást nyújt, örömforrás és sikerélmény is lehet.

Tehát, művészetre neveléssel, művészettel való neveléssel, esetenként művészet terápiával.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve a művészet terén? Hol lehet Önnel, és a munkáival találkozni?

  Szeretném képezni magam, minél többet tanulni, gyakorolni, fejlődni és egyre jobban festeni.  Aztán majd eldől, hogy van-e elég tehetségem és keresnivalóm a „festészet világában”.

Jelenleg a facebookon : a CzirokART oldalon vannak fent a képeim.

Nagyon köszönöm a lehetőséget !