2014. okt. 01.
Életre kelt vonalak  
Tarcsay Béla pasztellrajzait csodálva, azonnal kapnám a papírt, a krétát és lázas alkotásba kezdenék!

  Tarcsay Béla korunk egyik legkiemelkedőbb pasztellművésze. Pozitív kisugárzású, életvidám ember, kinek képeiről sugárzik a természet szeretete, tisztelete.

Jelenleg Szeged belvárosában él és alkot.

 Különleges egyedi stílusa magával ragadó, táncoló dinamikus vonalvezetése, ragyogóan színes, papírra vetett foltjai szemet igézőek, lelket megindítóak.
 Képein a különböző anyagok, technikák jól megférnek egymás mellett a papíron. Mesterien kombinálja a krétát a tussal, pasztellt a ceruzával. Legtöbbször fekete papírra készíti rajzait, ezáltal a színek méginkább izzóak, élénkebbek lesznek.

 A gőzmozdonyok gyakori szereplők képein, hiszen hosszú éveken keresztül dolgozott a vasút világában. Nosztalgikus hangulatot árasztanak a sűrű fekete füstöt pöfékelő mozdonyok.
Rajzait figyelve halljuk a gőz sípolását a kerekek zakatolását.
 

 Színes óvárosi utcarészletei barátságosan hívogatóak. Nem igyekszik mérnöki pontosággal visszaadni a házak részleteit, a kicsiny utcák mégis tökéletesen tükrözik a régi város hangutát..


 

  Erdélyi székelykapus rajzai visszarepítenek egy régebbi korba. Az idő mintha megállt volna egy másodpercre a kedvéért, hogy krétájával megörökíthesse ezt a hétköznapian csodás pillanatot, hogy aztán tovább folythatódhasson minden annak rendje és módja szerint.
 Ösztönösen rajzoló, kíváló megfigyelő. Minden amit paprírra vet érezhetően közel áll hozzá. Az állatos képeiről ez a fajta szeretet és tisztelet sugárzik, mintha minden állatot akit megörökít jól ismerne, egyéniségét, lelkét megértené, hogy azt hűen természetes lazasággal papírra vesse, tökéletesen eltalálva az állat jellemét, jellegzetes mozdulatát.

 


 

  Tőle tanultam meg, hogy nem kell mindenáron az egész papírt betölteni a rajzzal, ahhoz hogy egy képet késznek mondhassunk! Külön tudomány megtanulni azt, hogy mikor hagyjunk abba egy rajzot mikor mondjuk azt munkánkra, hogy készen van.
 Azáltal, hogy marad üres felület is a papírunkon, helyet hagyunk a néző szemének, képzelőerejének is. A rajz fellélegzik életre kel.

 Nem a természet pontos lemásolása a célja, hanem hogy saját szűrőjén keresztül mutathassa meg nekünk a világot.

 Tarcsay Béla csupa életigenlés, sugárik róla  a természet szeretete,a lét öröme. Az ő művészete egy nagy önmagára találás a krétában a tusban, a színes foltokban a vidám táncoló vonalakban..

 A legfontosabb tanács amit kaptam Tőle:

"Merj hinni, újba kezdeni, engedd el a múltat, éld meg a jelent!
Bízz önmagadban."

                                                                                                               írta és szerkesztette: Stefaich-Veres Enikő