2014. szept. 01.
Ikonfestés műhelytitkai  
Ki ne gyönyörködött volna már a templomok falát díszítő fatáblákra festett csodálatos szentképekben. Az Ikonfestés világába Molnár Amanda kalauzol el bennünket.

Egy ikon készültekor a festést egy hosszabb előkészítési folyamat előzi meg. A kiválasztott deszkára először nyúlbőr-enyvvel vászondarabot ragasztanak – ez védi a majdani képet a repedésektől, ha a fa vetemedne. Ezután több (8-12, sőt akár még több) rétegben krétafehér és enyv keverékéből készült alapot pacsmagolnak a felületre, majd a megszáradt alapot gondosan lesimítják, lecsiszolják.

 Ekkor festik-rajzolják a kép körvonalait, főbb vonalait a felületre, majd a vonalakat karctűvel az alapba karcolják, így a rajz az alapszínek felvitele után is kivehető marad.

 Jöhet a háttér aranyozása, amennyiben a festő vagy a megrendelő emellett dönt. Ez készülhet egyszerű rézfóliával, ezüstfóliával, vagy igazi aranyfüst-lemezzel, klasszikusan enyves bóluszra ragasztott arannyal, melyet aztán achátkővel políroznak, vagy egyszerűbben különböző arany-és fémlemez ragasztó mixtionokkal, sőt sellakkal. Majdnem ahány mester, annyi módszer!

 Most kezdődhet a tulajdonképpeni festés az alapszínekkel. Erre festik a körvonalakat-vonalakat sötétebbel, majd következik a világosítás, több rétegben egyre világosabb színekkel, az optikailag megvilágítottabb, kiemelkedőbb területek jelzésére, és végül a legvilágosabb pontok, az ún. fények.      

 Megjegyzendő, hogy az ikonfestés csak a fényeket ismeri, az árnyékot nem! Ennek talán az a teológiai tartalma lehet, hogy a Paradicsom boldogságát vetíti elénk, mely nem ismer árnyékot, sem alkonyatot.

 A festés utolsó mozzanata a feliratozás, az ábrázolt személyek, jelenet megnevezése, mely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a hívő azokat biztosan felismerhesse, „beazonosíthassa”.


A festményt végül firniszelik – ehhez általában valamiféle lenolaj-készítményt, keveréket használnak. A firnisz tökéletes száradása után következhet az ikon megáldása; ez mintegy a képnek az egyház általi hitelesítése, hogy az azontúl liturgikus feladatát az imádság során a templomban vagy máshol betölthesse.

 

 

(Az Ikonfestés alapanyagai megvásárolhatóak a Pannoncolornál, X.ker. Barabás utca 6.)