2017. szept. 29.
Október hónap festőnője: Hamari Tímea!  
"A művész szó jelentése önmagában annyi mint szépet létrehozó személy, aki képes szokatlanul színvonalas formában közölni gondolatait. "

- Meséljen kicsit magáról,mióta fest?

  2006 óta rajzolok és 2012-ben kezdtem el komolyabban foglalkozni a festéssel.  Nem jártam képzőművészeti iskolába, magamat igyekszem fejleszteni, képezni.

- Milyen technika áll közel Önhöz és miért?
 
  Festeni leginkább akrillal festek. Rajz terén közel áll hozzám a pasztell, szén vagy akár a tollal való rajzolás is.

- Mit jelent Önnek a  művészet?

  Számomra a művészet fogalmazhatnánk úgy is, hogy menedék, szabadság. A rajzolás és festés felszabadít, megnyugtat mikor alkotok teljesen kizárom a külvilágot. Akkor teljes mértékben önmagam lehetek, nincsenek elvárások, korlátok, nincsenek szabályok. Valamint boldogság forrás ha tudom, hogy a  képeimmel örömet szerezhetek másoknak.

- Kit tekintünk ma festőművésznek? Mikor mondhatja magáról egy alkotó ember hogy művész vagyok?

  A művész szó jelentése önmagában annyi mint szépet létrehozó személy, aki képes szokatlanul színvonalas formában közölni gondolatait. Így mondhatnám, hogy bárki aki valamilyen művészeti ágban tevékenykedik nevezheti magát művésznek. Viszont én úgy gondolom, hogy valaki kijelenthesse magáról, hogy festőművész, ahhoz szükség van arra, hogy felfigyeljenek a munkájára, hogy elismerjék a tehetségét. Én bevallom őszintén még nem nevezném magamat festőművésznek. :)

 - Miért éppen festés?

  Igazából nem tudom. Egyszerűen vonzott a festék az ecset és a vászon és a sok-sok lehetőség amit önmagukban rejtenek.

 - Van- e még szüksége az embereknek valódi alkotásokra? Miért elégednek meg sokan a nyomtatott képekkel?

  Igen, vannak még szerencsére olyanok akik igénylik és megveszik a festményeket, olyanok akik tudják még értékelni a művészetet és a kézzel készült tárgyakat.

  Egyrészt úgy gondolom anyagi oka is lehet annak, hogy nyomtatott képeket vásárolnak, mivel azért egy festmény jóval többe kerül. Valamint lehet, hogy nehezebb rajta túl adni is, hogy ha az illető megunja.  - Mik a tervei a jövőre nézve a művészet terén?

  Mindenféleképpen igyekszem tovább képezni magam. Minél több technikát kipróbálni, elsajátítani. Szeretném elérni, hogy kiállítsák a képeimet, sajnos erre még nem volt lehetőségem.

- Mi a véleménye a Panonncolor festékekről?

  100%-ig megvagyok velük elégedve, gyönyörűek a színek és nagyon könnyű velük dolgozni.

- Milyen új technikát tanulna még meg szívesen?

  Szeretném elsajátítani az olaj festést valamint az akvarell festést is. De általában mindig akad valami újdonság amit kiszeretnék próbálni.

- Milyen témában festene még szívesen?

  Leginkább portrékat festek, de mostanában elkezdtem tájképeket is festeni.

- Heti hány órát tölt a vászon előtt?

  Ez változó, mert általában éjszaka festek. Van úgy, hogy akár mindennap 3-5 órát, de olyan is van amikor alvás nélkül, egész éjszaka dolgozok egy képen.

- Miből merít ihletet?

  Leginkább fényképekről festek/rajzolok, de gyakran merítek ihletet a kedvenc könyveimből is.

- Ha lenne 3 kívánsága mit kívánna?

  Azt hiszem egy jobb világot mindenképp kívánnék. Valamint, jó egészséget mindenkinek akit szeretek legfőképp a kisfiamnak aki számomra a legfontosabb. És egy kiállítást. :)

- Melyik festő „bőrébe” bújna bele 1 hétre ha tehetné?

  Ez nem egy könnyű kérdés. :) ... de azt hiszem, hogy Alphons Mucha-t választanám.


- Hogyan szerettetné meg a fiatal generációval a művészetet?

Azt tanácsolnám nekik, hogy próbálják ki, kötöttségek, elvárások nélkül. Szóval ne a rajzórán ahol előre megmondják mit kell csinálni. Akkor fogják igazán megérteni, hogy mit jelent maga a művészet, mit jelent alkotni valamit, ha ők is kipróbálják. És ha megértették meg is szeretik. Máshogy fognak tekinteni a nagy művészek munkáira is.  Alkotni elsősorban nem ésszel kell, hanem szívvel és lélekkel. :)

- Hol lehet Önnel, és a munkáival találkozni?

  Egyelőre csak a facebook profilomon vagyok elérhető. De tervezem egy külön oldal beindítását, amit majd természetesen a profilomon közzéteszek.

- Kedvenc film? Kedvenc zene?:)

  A kedvenc filmem a Szív hídjai, ami a Robert Jame Waller által írt Madison megye hídjai c. könyv adaptációja. A könyvet is imádom, de nem az a kedvencem. Rengeteg könyvet olvastam, de azt hiszem, hogy a kedvencem mind közül Antonie De Saint-Exupéry - A kis herceg. Kedvenc zeném konkrétan nincs, hangulattól függ mikor mit hallgatok. De nagyon szeretem a rock zenét. :)


Köszönöm szépen a Pannoncolornak a lehetőséget!