2017. máj. 23.
A május hónap festőművésznője: Póth-Vecsei Mária  
"Kass János festő,grafikus szerint „a legtöbb alkotó állandó készenlétben él, amikor pedig a jó sors megadja az embernek, hogy az ihlet is megérintse, akkor képes létrehozni valamit.” Az elmúlt tíz évben eljött ez az időszak az életemben, ma már rendszeresen, napi szinten foglalkozom a festészettel, az életem részévé vált az alkotás."

- Meséljen kicsit magáról, mióta fest?

  Póth-Vecsei Mária vagyok, családommal Budapesten élek. Szekszárdról származom, már kisdiákként közel kerültem a művészetekhez, rajzoltam, festettem, gyerekmagazin pályázatait nyertem meg, tizenkét évig zongorázni tanultam. A festészet alapjait középiskolai tanáromtól, Lázár Pál festőművésztől sajátítottam el, amely rendkívül élvezetes volt számomra. Szüleim és tanáraim is mind a zenei, mind a képzőművészeti pálya felé is terelgettek. Az élet mégis úgy hozta, hogy a gyógypedagógiai pályát választottam, húsz évig családvédelemmel, szociálpolitikával foglalkoztam, ez volt a hivatásom. A festészet hobbi szinten továbbra is megmaradt.

  Kass János festő,grafikus szerint „a legtöbb alkotó állandó készenlétben él, amikor pedig a jó sors megadja az embernek, hogy az ihlet is megérintse, akkor képes létrehozni valamit.” Az elmúlt tíz évben eljött ez az időszak az életemben, ma már rendszeresen, napi szinten foglalkozom a festészettel, az életem részévé vált az alkotás.
 

- Milyen technika áll közel Önhöz és miért?

  Az elmúlt évek során különböző művészeti kurzusokon képeztem magam, tíz-tizenkét festészeti technikát sajátítottam el. Mindig a kép hangulatától és témájától függ, hogy milyen technikát alkalmazok. Szeretem az akrilt, mely vizes alapú, így gyorsan szárad, élénk színeivel káprázatos színhatásokat lehet elérni. Az olajfestékkel leheletfinomságú fény-árnyék, tónus- és színátmeneteket lehet létrehozni. Leggyakrabban ezt a két technikát alkalmazom, de szeretem az akvarell festést és a ghost drawing technikát is.
- Mit jelent Önnek a művészet?

  A művészet számomra örömforrás, lelki szükséglet, sikerélmény. Egy jól sikerült festmény megalkotása mindig inspirál és újabb alkotásra ösztönöz.


- Kit tekintünk ma festőművésznek? Mikor mondhatja magáról egy alkotó ember, hogy művész vagyok?

  Ma festőművésznek mondhatja magát az, aki művészeti alkotás képes létrehozni. Az alkotás maga a meghatározó, amely művészi kifejezőeszközökkel érzelmet, üzenetet képes közvetíteni a befogadó felé. Lehet valaki amatőr (nem dilettáns!) vagy profi festő, mindig a végeredmény: az alkotás művészi színvonala számít.


- Miért éppen festés?

  Mert így, a színekkel tudom legjobban kifejezni az érzéseimet, gondolataimat, belső világomat.

 
- Hogyan lehet ma művészként érvényesülni Magyarországon?

  Úgy gondolom, szinte miden korban nehéz volt csak a művészetből megélni, bár vannak kivételek a nagy festőóriások között is, pl.: Munkácsy jól megélt művészetéből, de köztudottan Van Gogh életében csak egyetlen festményét tudta eladni. Ha a megélhetésről van szó, akkor manapság biztosan jól jön a „több lábon állás”.


- Van- e még szüksége az embereknek valódi alkotásokra? Miért elégednek meg sokan a nyomtatott képekkel?

  Szerintem sokak számára egy jó minőségű fotó is pótolja a látványt és a valódi élményt, ez ízlés, igény és pénztárca kérdése. A jelen gazdasági körülmények között a középosztály is nehezen vagy nehezebben tud nívós művészi alkotásokat vásárolni.
- Mik a tervei a jövőre nézve a művészet terén?

  Szeretek anyagokkal kísérletezni, tanulni, megújulni. Terveim között szerepel, táblaképek készítése homok, akril festék felhasználásával. Szeretnék még számomra új, különleges technikákat és ismereteket nyújtó kurzusokat látogatni. Az évente meghirdetett pályázatokon sikeresen szerepelni.
 

- Hogyan lehetne az emberekhez közelebb hozni a művészetet?

   A fővárosban és országszerte rengeteg bemutató, kiállítás, rendezvény van. Akit érdekel a művészet, az sok kulturális programot talál mindenkor.
 

 -Mi a véleménye a Panonncolor festékekről?

  Jó minőségűek, különösen az olajfestékeiket kedvelem és használom, mert rengeteg színárnyalat közül lehet választani, könnyű velük dolgozni.

- Milyen új technikát tanulna még meg szívesen?

  Az akvarell technika sokfélesége mindig elvarázsol, ezért a közeljövőben egy akvarell művészeti kurzust is fogok látogatni, a magasabb szintű rajz és festői tudás elsajátítása érdekében.

- Milyen témában festene még szívesen?

  Az emberábrázolás érdekel az utóbbi időben, az érzelmek kifejezése, megjelenítése. A pályázatra beválogatott és a naptárban megjelent festményem (A lány virággal) ilyen témájú, „A szerelem arcai” című sorozatomból.

- Járnak manapság az emberek kiállításokra? Van-e értelme kiállítani?

   A kiállításaimon általában barátok, családtagok, művésztársak vesznek részt, fontosnak tartom, a kiállításokat, legyen az közös vagy egyéni, mert szükség van a visszajelzésre és fontos a megmérettetés. OKIT tagként rendszeresen rész veszek az éves kiállításokon, és kétévente szeretem az új munkáimat önálló kiállítás keretében bemutatni.

- Meg lehet élni ma az alkotásból?

  Mint ahogy előzőlege már utaltam rá, nem lehet könnyen megélni belőle, vagy csak nagyon kevesen mondhatják el ezt magukról, csak a legnagyobb kortárs művészek. Szerencsére nem „megélhetési festő” vagyok, ezért ilyen kényszerrel nem kell szembesülnöm.

- Heti hány órát tölt a vászon előtt?

  Sokat. Napi 3-5 órát, néha ennél többet is. Ha néhány nap kimarad, akkor már „elvonási tüneteim vannak”.

- Miből merít ihletet?

  Családom nagy természetjáró, sokat utazunk, van egy csodás kertem fákkal, virágokkal. Mindez sok élményt, ihletet ad.

- Ha lenne 3 kívánsága, mit kívánna?

-          1. Még több időt az alkotásra.

-          2. Testi, lelki egészséget, frissességet.

-          3. Sikeres kiállításokat a jövőben.

- Melyik festő „bőrébe” bújna bele egy hétre, ha tehetné?

  Nagyon szeretem az impresszionistákat, ezért Camille Pissarro–t vagy a magyarok közül Színyei Merse Pált választanám.


- Kiből lehet festőművész? Adottság vagy tanult dolog?

  Művészi értéket hordozó munkát csak tanulással lehet létrehozni. A tehetség általában kevés, fontos a folyamatos tanulás, gyakorlás.

- Figyelemmel kíséri a mai magyar kortárs festőművészetet?

   Igen, ha tehetem a legtöbb kiállítást megnézem, legutóbb a Kisselbach Galéria Festők-Múzsák-Szerelmek kiállításán voltam.


- Hogyan szerettetné meg a fiatal generációval a művészetet?

   A hetvenes években, amikor gimnazista voltam, emlékszem mennyire vártuk a kísérleti módszerként bevezetett műalkotások elemzése tanórát. Ennek keretében megismerkedhettünk művészeti irányzatokkal, alkotókkal, alkotásokkal, , és esztétikai ismereteket is szereztünk. Fontos volna ma is - nem csak a családon belül és a művészeti iskolákban- hanem már az általános iskolákban is minél kisebb korban az esztétikai nevelés bevezetése. A személyiségformáló hatása és az általános műveltség miatt is, mert csak így válhat alkalmassá a fiatal generáció a művészeti alkotások tudatos befogadására.


- Milyen tervei vannak a jövőre nézve a művészet terén? Hol lehet Önnel, és a munkáival találkozni?

  Az OKIT tagjaként szeretnék minden évben részt venni a tematikus témákban meghirdetett kiállításokon, a Festészet Napja (Bakelti Multi Art Center) és a Vizuális Művészeti Hónap (BMK) pályázatain is. Egy-egy alkotásom jelenleg is mindkét helyen látható.

2017 májusában önálló kiállításra készülök, ahol a tervek szerint harminc új festményemet fogom bemutatni.

 

még több alkotás látható a Művésznőtől itt:

https://www.facebook.com/pothvecseimaria