2015. dec. 28.
Dervanics László  
Ismerjék meg Dervanics Lászlót a Gólyák című kép festőjét: " Azért is festettem meg, mert rengeteget jártam ki egy Gerje patak menti rétre itt nálunk az Alföldön, ahol néha vagyok. A család fogalma a gondoskodás jut róla eszembe, amolyan nyugalmat árasztó szép madár. "
 
-Mióta fest?
 
  14 éve próbálom tanulni, gyakorolni ezt szép nemes foglalkozást melyet Bubelényi Andrásnak és Kovrig Miklósnak köszönhetően megszerettem.

 
-Van példaképe?

  Példaképnek :,Xantus Gyulát, Szász Endrét, Aba Novák Vilmost, Csergezán Pált, Munkácsy Mihályt, Rembrandtot és  Vincent Van Gogh munkáit szeretem. Példa értékűek Főleg Van Gogh a festészetbe vetett hite miatt.

-Vett-e már részt pályázaton? Hogyan fogadta a hírt hogy a nyertesek között van?

  Nem igazán szoktam pályázatra leadni dolgokat valamiért .

  Meglepődtem a hírre. Annak örültem a legjobban, hogy Magyar festékgyártóról van szó és a téma is Magyarországgal kapcsolatos volt. Jóleső érzés volt már maga az egész dolog, hogy láthattam rajtam kívül mennyien és hogyan Látják a "Színes Magyarországot", sok szép dolgot láttam másoktól. Gratulálok ezúton is minden pályázónak a munkáikhoz.

-A színes Magyarország témában a "Gólyák" című képet adta be. Miért pont ezt a képet? Meséljen egy kicsit a képről, az ihletőjéről. Mikor és miért festette?
 

  A Gólyák c. képem egy gyerekkori emlék is, a fecske és a gólya a kedvenc madaram. Sokszor láttam élőben és nagyon tetszik a gólya. A történetek róla és igen kedves állat szerintem, amolyan magas vékony barát a réten belvizes lápos területeken itt Magyarországon.

                              
 

  Azért is festettem meg, mert rengeteget jártam ki egy Gerje patak menti rétre itt nálunk az Alföldön ahol néha vagyok . A család fogalma a gondoskodás jut róla eszembe, amolyan nyugalmat árasztó szép madár. Jellegzetes és karakteres. Júniusban van a névnapom és nagyon várom mindig ezt a napot, mikor László nap lesz. Már jó előre, hogy régen nem találkoztam a testvéreimmel kaptam tőlük a nyáron ezt azt és felköszöntöttek ez alkalomból és így 3 gólyát festettem mivel 3-an vagyunk testvérek. Június 11-én  kezdtem el a képen dolgozni.


-Milyen tervei vannak a jövőre nézve a művészet terén?


  Terveim vannak, aztán, hogy sikerülnek-e azt majd az élet eldönti. Díszítő festő az egyik szakmám és szeretnék majd ezen a területen dolgozni saját erőmből megvalósítani valamit.
Gyűjtöm a Magyar népi motívumokat, szecessziós mintákat, sablonokat stb, hogy majd egyszer dolgozhassak a gyűjtött anyagból, mintákból valamint különleges felületeket, effekteket másolni falra dekor dolog lenne. Az említett terv mellett próbálom tanulni a festészettel kapcsolatos dolgokat. Sokat járok a Nemzeti Galériába is amikor tehetem oda megyek, ha Budapesten vagyok.
 

   Szerencsésnek mondhatom magam, mert sokan foglalkoztak a munkáimmal és segítették azt, hogy kicsivel közelebb kerüljek a tervem megvalósításához. Jelenleg az SCH galériában vannak munkáim és Németországban szintén egy galériában, jövő év tavaszán egy önálló kiállítás is megvalósul ha minden igaz itt Budapesten és Németországban is. Magánszemélyeknél is található pár kép.

                                        
  Szeretném megköszönni a lehetőséget a Pannoncolor Kézműves Magyar Festékgyártónak. Valamint a Novák Kereskedőháznak, Szita J, B. René-nek valamint Szabó F. üzletembereknek és az SCH galériának a jó szándékot amivel felém irányultak és az összes olyan embernek akikkel kapcsolatban állok. Nekik személyesen mondok köszönetet, hogy foglalkozhatok a festészettel és egyáltalában érdekli őket az amit csinálok.

 Jó egészséget és alkotó kedvet kívánok mindenkinek és sikereket a munkáikban akik szintén a festészettel foglalkoznak.

 

                       

                                                                                                              szerkesztette: Stefaich - Veres Enikő