2017. febr. 16.
Derwent kisokos: Mit jelent az ecset jelölés a Derwent ceruzákon?  
Az akvarell ceruza csoda egy találmány, rengetegen szeretik és használják önmagában, vagy a hagyományos akvarell technika kiegészítőjeként. De sokan nem is tudják, hogy a Derwent ceruzák közül, nem csak az akvarell ceruza az, ami vízzel elmosható.

 A Derwent egy kis ecset jelöléssel hívja fel figyelmünket, a ceruzái közül azokra, amelyek akvarell szerűen vízzel elmoshatóak. Lássuk melyek ezek a készletek:

  Elsőként nem kell bemutatnom senkinek, a mindenki által jól ismert Derwent professzionális Akvarell ceruza http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/derwent-watercolour-akvarellceruza/ készletét. A ceruza anyaga vízfestékhez hasonlóan vízzel elmosható, így könnyű légies hatású képeket alkothatunk vele. Tökéletes kiegészítője lehet az akvarell festékünknek.

  Használhatjuk száraz és nedves papíron is, de azok közül is mindenképpen olyat válasszunk ami jó minúségű, kiváló nedvszívóképességű kifejezetten akvarell papír, mint pl.: a Fabriano művész akvarell papírjai, http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/fabriano-muveszpapirok/és tömbjei amik többféle grammsúlyban, érdes vagy sima változatban is megvásárolhatóak nálunk.  A kisebb grammsúlyú akvarell papírokat használat elött enyves ragasztószalaggal érdemes kifeszítenünk, mivel a bő víz használata során az behullámosodhat. A 300 grammsúlyú vagy annál vastagabb papíroknál ez már nem szükséges.

  És most hadd mutassam be a másik színpompás vízzel elmosható Derwent ceruza családot, az Inktens-et http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/inktense-tinta-ceruza/!

 Különlegessége, az a tulajdonsága, hogy színei sokkal ragyogóbbak, tinta szerúen élénkek lesznek ha víz éri őket, ráadásul, száradás után viszont már nedvesség hatására nem oldhatóak vissza, tehát új rétegekkel gazdagíthatjuk alkotásunkat.  Ennek a ceruzacsaládnak létezik egy kontúr fekete ceruzája, ami víz hatására egyáltalán nem oldódik.

               

  Ezzel a ceruzakészlettel a lágy skicctől, a nagy intenzitású vonalas rajzokig, bármit elkészíthetünk. Szárazon erős kontúrokat, nedvesen lágyabb akvarelles, tintaszerű hatást lehet elérni általa. Az inktens tintaceurza egyedi kölünlegessége, hogy selyemre is készíthetünk vele csodás alkotásokat, melyek bekeretezve pompás díszei lehetnek otthonunknak!

 A harmadik vízzel elmosható Derwent akvarell család ceruzái a Graphitint ceruzák,színezett grafitból készültek, ami a csodálatos színvilága miatt lett számomra igazán különleges. 24 egyedi sejtelmes színe különleges hangulatot teremt használójának és csodálójának egyaránt. Lehelet finom színekkel ötvözi az akvarell könnyedségét a grafit drámaiságával. Szárazon használva színek mély tónusúak, vízzel elmosva élénk vibrálóak. Sejtelmes színei magával ragadják a képzeletünket!

                

  És végül, de nem utolsó sorban jöjjön a Derwentnek egy igazán különleges és sokrétú ceruzája a Metallic http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/derwent-metallic-ceruza/ ceuza!

  Ezek a csodálatos ceruzák, nem csak vízzel elmoshatóak, de csönyörű metál fényű csillogásukkal egy szempillantás alatt elvarázsolnak bennünket! Különleges csillogó hatásuk sötét színű papíron teljesednek ki a rájuk eső fény változásával. Ehhez ajánljuk a Derwent A/4-es feketelapos rajztömbjét.

Vizes ecsettel finoman elmosva, tovább fokozhatjuk a ceruza különleges hatását.

                       

  A hagyományos rajzi technika mellett bátran kísérletezhetünk más módszerekkel is, például egy éles szike segítségével, óvatosan rá is kaparhatjuk a már előre benedvesített papírra a ceruzahegyet, vagy rá is fröcskölhetjük azt. Viszont a ceruzákat soha ne mártsuk a vízbe, mert a faanyag károsodhat.

 Mind a négy ceruzacsalád kölönlegesen egyedi, más és más. Próbáljátok ki mindet! Kinek melyik lesz a kedvence? :)