2015. szept. 01.
Gozsdu Montmartre - Az élő művészet  
Minden héten kedden és csütörtökön a Gozsdu Udvarban!

- Mi is ez a program a Godzsu Udvarban?

„Közelebb hozzuk az utca emberét a művészethez”. Tesszük ezt azáltal, hogy kivisszük a képzőművészetet az utcára. A mindenki által ismert Montmartre-i hangulatot teremtjük meg az élő alkotás örömén keresztül. Különleges, laza, kedves és élvezetes programot biztosítva ezáltal mind a hazánkba érkező külföldiek, mind a hazai közönség számára.
 
  Az alkotó lehetőséget kap bemutatkozni a nagyvilágnak, mivel a Gozsdu Udvar-ba a világ minden tájáról érkeznek és nagyon sokan. Élő kapcsolat lehetősége, saját és közvetlen megtapasztaláson keresztül. Vagyis: sokkal többen találkoznak az alkotásokkal, mint pl. egy kiállításon egy galériában, illetve az érdeklődő több alkotó számos munkáját tekintheti és vásárolhatja meg ugyanazon a helyszínen. Személyes kommunikáció az alkotóval és közönségével. Nagyszerű - rövid és hosszú távú - reklám lehetőség minden egyes résztvevőnek.

- Honnan jött az ötlet a Gozsdu Montmartre-hoz?

  Évek óta tapasztaljuk, hogy mekkora jelentőséggel bír, amikor a "nagyközönség elé tárjuk" a művészetet. Adott esetben nem feltétlenül térne be egy galériába az ember, "útjába kerülve" azonban megállnak és rácsodálkoznak az alkotóra, az alkotásra és a már elkészült , kiállított munkákra. Igen nagy szükség van erre a megjelenési formára... Többször szerveztünk már hasonló kültéri rendezvényt, nagy sikerrel. Többek között a  Budai Várban is, a következő jelmondattal: "Mottónk, hogy az ide látogató külföldiek hazánk kreatív és mosolygós arcát lássák!"  Mind a látogatók, mind az alkotók nagy örömére.

- Nehéz volt megszervezni a rendezvényt?

  Kitartó és lelkesítő munkával nem nehéz, de rengeteg munkával járt.

- Honnan szerezhetnek tudomást erröl a lehetőségröl a művészek?

  Az internet sokoldalúságát kihasználva, a közösségi portálokon visszük hírét az eseménynek , illetve "szájról szájra" terjed, aminek talán a legnagyobb ereje van.


 

- Hogyan fogadják a művészek és hogyan fogadja az utca embere?

 Abszolút pozitív a fogadtatás, annál is inkább, mert hasonló és rendszeres rendezvény nincs máshol. Ez egy nagyszerű lehetőség a bemutatkozásra, Budapest egyik legforgalmasabb negyedében.
 

- Amatör művészeket is vártok?

  Igen, minden alkotni szerető ember jelentkezését várjuk és ezzel együtt biztatunk is   mindenkit: merjenek jelentkezni.

 - Inkább magyarok vagy inkább külföldiek körében nagyobb az érdeklődés?

  Teljesen változó, a külföldiek még mindig nyitottabbak, de az élő-kapcsolat által a    magyar közönség is bevonható és egyre befogadóbb.

 - Mi történik az ott megfestett alkotásokkal?

  Természetesen az alkotó döntésén múlik, pl. akár el is adhatja.

 - Ha jól tudom Ti Galéria tulajdonosok is vagytok?

  Igen, ez szerelem is többek között. Ferdinánd Galéria, Kazi30, Kazi Art Gallery - mind a mi nevünkhöz kötődik.


  - Honnan jött a késztetés saját galéria létrehozására?

  Spontán alakult. Az alkotások között élni és dolgozni, több ember alkotásával együtt rezegni: egy hatalmas pozitív töltés. A másik oka: nem igazán értünk egyet a jelenleg működő galériák koncepciójával, ezért egy művész-centrikus műterem-galériát teremtettünk meg, már több helyszínen és több név alatt is.  - Ti magatok is alkotó művészek vagytok?

  Igen, Nándi (Gergely Ferdinánd) szobrász és festőművész, Gabi (Szilágyi Gabriella) pedig lakberendező-designer.


- Mik a jövőbeli terveitek?

  Jelenleg a Gozsdu Montmartre és hasonló kültéri rendezvényekre készülünk. A jövőben egy újabb műterem-galéria létrehozása is szerepel terveink között.

- Idén hány alkalommal találkozhatnak még az emberek Veletek a Godzsu udvarban?Jövőre lesz folytatás?

  A rendezvény egész éven át folytatódik, minden kedden és csütörtökön és folyamatosan! Tehát jövőre is, igen.

- Hol lehet az érdeklődőknek jelentkezni a programra?

  Minden jelentkezőt várunk szeretettel írásban: a facebookon a Ferdinánd Galéria oldalán privát üzenetben, vagy pedig a ferdinandgaleria@gmail.com email címen.
 
Elérhetőségünk a facebbokon: https://www.facebook.com/pad.art


Írta és szerkesztette: Stefaich-Veres Enikő