2015. dec. 03.
Hüse János a 2016-os Pannoncolor Naptár címoldalának festője  
Ezen a héten újabb festőművészt szeretnék bemutatni, akinek a Pannoncolor Naptárpályázatra beküldött festményéhez külön személyes vonzódásom van, ugyanis debreceni születésű lévén, igen nagy kötődést érzek az Alföldi végtelen pusztához, a gémeskutakhoz. Hüse János "Ősz Hortobágyon" című képével tökéletesen megragadta ezt a csodás páratlan hangulatot.

- Mióta fest?

 Hetedikes voltam, 13 éves, amikor olajtechnikával kezdtem ismerkedni, próbáltam lemásolni nívós, híres mesterek munkáit, ezeket tanulmányoztam, ekkor másoltam le olaj-tempera vegyes technikával Leonardo-tól az „Utolsó Vacsora” c. képét. Már korábban is temperával, vízfestékkel festegettem.

- Milyen technika áll Önhöz közel? Miért?
 

 Legközelebb hozzám az olajtechnika áll, ezzel tudom leginkább kifejezni amit szeretnék vászonra, farostra vinni, megörökíteni. Ezzel tudok lazúrozni, a vékony festékrétegeken a fény áthatol, áttetsző lesz. Azért is kedvelem, mert időtállósága sokkal nagyobb mint egyéb technikáé. Egyik művész ismerősöm farostra próbaként felvitt művész olajból és akrilból is, hogy melyik fog tovább megmaradni a lemezen. Azt tapasztalta 4-5 év után, az akril lepergett, az olaj rajta maradt. Véleményem szerint is a műanyag sajnos elég hamar megöregszik és törékennyé válik.Természetesen a mai modern akrilfestékek jók,tartósak, nem peregnek le.  Az olajfestéknél csak arra kell törekednünk alkotóknak, hogy lehetőleg fényálló festékeket alkalmazzunk, ezzel fessünk, különben a sárga megbarnulhat idővel. Sajnos így járt Van Gogh króm sárgával festett napraforgói is, letakarva lehet tartani, csak rövid ideig lehet csodálni, nem rég olvastam erről.

 

- Van példaképe?

 Korábban példaképem volt Munkácsy Mihály, ma is használom a természetes umbrát (barna) amit Ő az óriás kedvelt. De valójában mindig a reneszánsz művészek munkáit kedveltem leginkább, az égetett umbrát melegsége miatt jobban szeretem, jó a fedőképessége (pigment), hamar szárad /Pannoncoloros/. Ebből kifolyólag példaképemnek tartom Lotz Károlyt, Mészöly Gézát. Én természetesen még alkalmazok impresszionizmusra jellemző színeket, de csak finoman, szerintem a mai kor emberének ízlésvilágához is szükséges kicsit alkalmazkodni.


-Vett-e már részt pályázaton? Hogy fogadta a hírt hogy a nyertesek között van?

 Korábban is részt vettem pályázatokon: 1978- Alkotó Ifjúság pályázat, kiállítás. III. helyezés.1979- Alkotó Ifjúság pályázat, kiállítás. I. helyezés. Debrecen- Hotel Aranybika- Szálloda Galériája (egy olajfestmény). 2009- Hajdúk a Történelemben: képzőművészeti pályázat és kiállítás. Hajdúböszörmény –Sillye Gábor Művelődési Központ Galériája (egy olajfestmény).

Nagy öröm volt számomra mikor értesültem róla, hogy a zsűri döntése alapján a képem bekerült a 2016-os Pannoncolor falinaptárba. Ismerőseim is gratuláltak. Még másnap is megnéztem a honlapon, igaz ez tényleg, hogy az én alkotásom a naptárban lesz látható?

 

- A színes Magyarország témában Ön a "Ősz Hortobágyon" című képet adta be. Miért pont ezt a képet?

 Jó választás volt részemről, hogy a színes Magyarország témában ezt az alkotásomat küldtem a pályázatra. Miért ezt? Gondoltam, tájképet sokan fognak küldeni, állatokat, ezen belül szürke marha fogatot szekérrel (ökrös szekér) ehhez hasonló népi jellegű képpel kevesen fognak pályázni. És lám a belső intuíció, megérzésem beteljesedett. Továbbá még gondoltam, ez Hungarykum, Magyarország és a Világörökség része is, mármint Hortobágy és a magyar szürke marha. 

-Meséljen egy kicsit a képről, az ihletőjéről. Mikor és miért festette?

  Az Interneten a Google-on szoktam időnként böngészkedni, jobb fotókat szeretek elmenteni, hogy legyen meg nekem is a gépemen. Főleg a részletek érdekelnek, ha ihletet érzek, látok benne fantáziát, hogy azt megfessem majd. Így akadtam egy magyarországi dombos vidéken lévő, Hortobágyról bemutatkozó ökrös szekeres fotóra. Ebből a fotóból készült ihlet alapján átdolgozva az „Ősz Hortobágyon” c. olajfestmény. Nos én kiragadtam a dombos vidéken lévő homokos úton haladó szürkemarha fogatot abból a közegből és fantáziából hortobágyi környezetbe festettem meg. Nem volt könnyű feladat, de már évek óta jól ismerem a pusztát, annak minden szépségét, évszakonként, és így született meg a pályázatra küldött kép. Több könyvem és sok fotóm van Hortobágyról de olyat hirtelen nem találtam ami megfelelő lett volna az ökrös szekérhez, így fantáziából ihlet alapján elég jó festmény lett. Még talán annyi, hogy aki a szekéren űl, kicsit hasonlít rám.


- Milyen tervei vannak a jövőre nézve a művészet terén? Hol lehet Önnel, és a munkáival találkozni?

 Terveim a jövőre nézve: szeretném még több önálló kiállításon bemutatni újabb alkotásaimat. Amíg élek, bennem van az alkotási vágy, szeretném, hogy minél több ember örömöt találjon képeimben. Talán még valamikor, szeretném ha (MAOE) tag lehetnék: Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete . Eddig még nem pályáztam erre.

Honlapom: www.husejanos.eoldal.hu www.husejanos.mindenkilapja.hu

 

Régebbi és újabb alkotásaimat honlapomon, elérhetőségeim-nél látható, hol vagyok megtalálható, ezen kívül a Google is segít ebben, a Facebookon is ott vagyok!

 

                                                                                                                        

                                                                                                                                                   

 

  Írta és szerkesztette: Stefaich-Veres Enikő