2018. jan. 24.
Ismerjék meg a 2018-as Pannoncolor Művészeti Naptár első festőművészét: Simon Zoltánt!  
" Fiatalabb koromban el sem tudtam képzelni, hogy magamtól olyan dolgot fessek, rajzoljak ami már létezik. Sci-fi, fantasy és surreal képeket készítettem csak. Ez közben megváltozott és manapság nagyon élvezem a táj, csendélet, vadász és portré képeket festeni. Viszont lehet, hogy valamikor változni-váltani fogok. "

 

- Mit jelent Önnek a  művészet?

   Szórakozást. Konkrétan a festés-festészet is szórakozást, hobbit, munkát, megélhetést. 

   - Kit tekintünk ma festőművésznek? Mikor mondhatja magáról egy alkotó ember hogy művész vagyok?

   Lehet, hogy ellentmondások lesznek a válaszomban, de én úgy gondolom, elsősorban szerintem azt, aki megél az alkotásaiból, alkotásból. Mivel akinek ez megadatik, azt már az érdeklődők szelektálták annyira, hogy nívós műveket létrehozók közé sorolják. Ez nem feltétlen "tárgy eladást" jelent ma már, hisz több módja is van annak, hogy a kreativitásából tartsa el magát valaki. Természetesen vannak azok is akik nem értékesítik és nem is rendelkeznek nagy "mennyiségű" alkotással, de a műveik színvonalával kiérdemelték ezt a rangot. Itt azért hozzátenném, hogy jólesik az embernek, ha ezt a titulust "ráaggatják", de magamat már csak azért sem sorolnám ide, mert a mai műveim inkább a lakáskultúrához tartoznak és elsősorban esztétikai élményt szeretnék nyújtani a képeimmel. Lehet, hogy sértő lesz néhány embernek, de az úgynevezett "kipakolós" vagy "vándor" galériákban szereplő festményekről és festőkről is ez a véleményem, ami nem jelent szerintem negatívumot, csak el kell fogadni a "valódi helyet". Ehhez hozzá tartozik az is, hogy sok esetben, akár többszázezer forintos vagy még drágább festmények alkotóiktól megnézünk három-négy képet és nagyjából láttuk az egész életművüket, mert a többi száz-kétszáz is majdnem ugyanúgy néz ki, ugyanazt ábrázolja.    


       

 - Hogyan lehet ma művészként érvényesülni Magyarországon?

   Az internet adta lehetőség abszolút sokat számít ma. Sajnos én ezt eddig nem igazán használtam ki, mindig halogattam csak, hogy komolyabban foglalkozzak vele. Ezen kívül a hagyományos kiállítási lehetőségek is megmaradtak.  

- Van- e még szüksége az embereknek valódi alkotásokra? Miért elégednek meg sokan a nyomtatott képekkel?

  Abszolút van igény, de az újabb dolgokkal is lehet nagyon jó műveket létrehozni. Olajnyomatok, papírreprók pedig régen is voltak, csak ezek mellé bejöttek még más technikák is. Az meg anyagi kérdés, hogy csak kézzel készült képeket vegyen valaki. Főleg, ha elég sűrűn átrendezi az otthonát és az új "koncepcióba" nem illenek bele a korábbi képek.  

- Mik a tervei a jövőre nézve a művészet terén?

     Festeni, festeni, festeni, és intézni a hozzá kapcsolódó dolgokat.

- Hogyan lehetne az emberekhez közelebb hozni a művészetet?

     Ehhez közelebb már nem nagyon lehet, hiszen ott van a kezükben, asztalukon a képernyőn.

- Mi a véleménye a Panonncolor festékekről?

     Abszolút pozitív, nagyon jó minőségű és az ára is megfelelő. Az egyik legtöbbet használt festékem.  Itt megjegyezném, de tippet nem szeretnék adni a Pannoncolornak, hogy 90-es években vettem olasz és francia festékeket, ami tömeg/ár értékben jobb volt mint a Pannoncolor, de minőségben rosszabbnak bizonyultak. Közelmúltban vettem észre, hogy ugyanezek a festékek jóval drágábbak lettek. Gondoltam, változtattak a minőségen és újból kipróbáltam őket, de csalódnom kellett, mert a "tanuló" kategóriát adják el "profi"-nak.  

- Milyen új technikát tanulna még meg szívesen?

    Hagyományos technikák közül tudtommal mindent kipróbáltam (festettem köröm nagyságú porcelánminiatúrától a 30 négyzetméteres falfestményig). A számítógépgrafika amivel még a hagyományos olajfestésen kívül többet szeretnék foglalkozni, hiszen ezzel tartozom egy barátomnak is olyan módon, hogy annak idején az első számítógépemet tőle kaptam (festményért barteroltuk le), azért hogy tanuljam meg a 3D grafikát, mert akkoriban a munkatársai elsősorban az informatika felől érkeztek és szerette volna, ha valaki tud is rajzolni. Azonban a munkáim, később pedig a család mellett már nem tudtam annyi időt rászánni a tanulásra, hogy abba az irányba merjek próbálkozni.      

- Milyen témában festene még szívesen?

    Fiatalabb koromban el sem tudtam képzelni, hogy magamtól olyan dolgot fessek, rajzoljak ami már létezik. Sci-fi, fantasy és surreal képeket készítettem csak. Ez közben megváltozott és manapság nagyon élvezem a táj, csendélet, vadász és portré képek festeni. Viszont lehet, hogy valamikor változni-váltani fogok.   

- Járnak manapság az emberek kiállításokra? Van-e értelme kiállítani?

      Igenis meg nem is. Én általában oda viszek képeket, ahol valami "összeröffenés" van alapból és ott nagy érdeklődés kíséri a képeimet. Azonban szomorúan látom, hogy ha egy nem helyi művész állít ki egy hagyományos kiállítóhelyen, akkor a rokonok, ismerősök hiánya miatt szégyenletesen kevesen vannak már a megnyitókon is általában. 

- Meg lehet élni ma az alkotásból?

     Aki tehetséges és szorgalmas az mindenképp, persze el is kell juttatni valamilyen módon a vásárlók elé az alkotást . 

- Heti hány órát tölt a vászon előtt?

     Változó, van hogy egy-két hétig nem is festek, viszont közben a hozzá kapcsolódó dolgokat azért intézem, de van hogy egy hónapban több mint 300-at. Ilyenkor nagyjából csak alszom és festek, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy festés közben mindig hallgatok zenét, hangos könyvet, beszélgetős műsorokat, kabarét minimum, de általában valami olyan filmsorozat vagy tv műsor megy az egyik monitoron (másikon segédanyag a festményhez), amit nem kell annyira nézni, elég ha hallja az ember, így a szórakoztató munka még kellemesebb.  

- Miből merít ihletet?

     Nem akarom "bő lére" ereszteni a mondandómat, ezért csak azt mondom, hogy: mindenből.

- Ha lenne 3 kívánsága mit kívánna?

     Erre csak a tipikus választ tudom adni. Tragédiamentes, egészségben gazdag, boldog életet a szeretteimnek, ismerőseimnek,környezetemnek. 

- Melyik festő „bőrébe” bújna bele 1 hétre ha tehetné?

      Esetleg a sajátoméba, de egy másik időben, másik helyen.

- Kiből lehet festőművész?adottság?vagy tanult dolog?

      Adottság szerintem mindenképp kell, mivel ahogy tapasztalom, akik később vagy kevesebb tehetséggel kezdenek el alkotni, azok egy idő után megrekednek egy szinten és évek-évtizedek után sem tudnak fejlődni vagy csak kismértékben, hiába minden akaratuk és erőfeszítésük. 

- Figyelemmel kíséri a mai magyar kortárs festőművészetet?

      "Hellyel-közzel". Például nemrég hívtak egy művésztáborba résztvevőnek és mondták, hogy lesz egy másik vendégművész is. Finoman jelezték, hogy nálam kicsit nevesebb, de sajnos nekem még a neve sem volt ismerős. Természetesen ez az én tájékozatlanságom, de ezért mondom, hogy "hellyel-közzel", mert ha meg olyanom van, akkor több száz képet mentek le, de a festőit lehet, hogy akkor sem nézem meg.  

- Hogyan szerettetné meg a fiatal generációval a művészetet?

      Nem kell jobban, illetve nincs velük semmi gond szerintem. Három gyermekem van (14,16,18 évesek) és ahogy észreveszem a korosztályuk nem érdeklődik kevésbé a művészetek iránt, mint az idősebb generációk annak idején.  

- Milyen tervei vannak a jövőre nézve a művészet terén? Hol lehet Önnel, és a munkáival találkozni?

      Arról, hogy "élőben" hol, még sok konkrétumot nem tudok mondani, mert mindig a rendezvények előtt egy-két héttel dől el, hogy van-e rendes lehetőség kirakni a képeket több szempontból is. Eddig úgy néz ki, hogy a Művészetek Völgye Fesztivál keretein belül, már hagyományosan, idén is a Taliándörögdi Művelődési Házban lesznek képeim. Azonkívül valószínű, hogy ebben az évben is csinálok egy újabb "Búcsú Turné"-t. Ami Veszprém megyei településekre korlátozódik.