2015. jún. 02.
Ismerjék meg Tunyogi Bálint festőművészt!  
A festés számomra kikapcsolódás, mondhatjuk egyfajta meditációnak is. Örömteli érzés mikor a fehér vászon egy idő után „átalakul”.

Ki is vagy Te. hogyan jellemeznéd önmagad?

Olyan ember vagyok, aki szereti az újdonságokat. Hiszen minden új dologgal, amit látunk, hallunk, megtanulunk, csak többek leszünk. Szeretek utazni, új tájakat felfedezni, olyan emberekkel beszélgetni akik pozitívan gondolkodnak, és természetesen szeretek festeni.

Mikor fogtál először ecsetet a kezedbe és miért?

Legelőször én is kiskoromban, mint a legtöbb gyermek. Iskolás éveim után volt egy hosszabb szünet. Teljesen más irányba indultam el a művészettől, de 10 évvel ezelőtt ajándékba kaptam egy pasztell készletet és egy rajzmappát. Majd pár hónap rajzolgatás után úgy gondoltam ideje kipróbálni azt, amit mindig is szerettem volna, az olajfestékkel való festést. Így hát beruháztam és megvettem a hozzá való eszközöket, anyagokat. Ezt követően sokat gyakoroltam, könyveket vásároltam, festőtáborokba jártam, ahol sokat tanulhattam az idősebb művészektől.

Melyiket szereted jobban, a festést vagy a rajzolást?

A festést szeretem jobban, abban több lehetőséget látok.

Mit jelent számodra a festés?

A festés számomra kikapcsolódás, mondhatjuk egyfajta meditációnak is. Örömteli érzés mikor a fehér vászon egy idő után „átalakul”. Nagyon boldog tudok lenni, mikor meglátom a végeredményt és jó érzéssel tölt el, hogy alkottam valamit, pláne mikor még jobb lett, mint az előző munkám.

Milyen technikákkal alkotsz?

 Mint említettem szeretem az új dolgokat, így van ez a festéssel is. Próbálok mindig beújítani valami különlegeset, olyan anyagot, amit még nem használtam a festményeken.
Jelenleg legjobban az olajfestéket és az aranyfüstlapokat szeretem alkalmazni egy képen belül.

 Az évek során több mindent kipróbáltam, a szén- és grafitrajzot, a festésnél az aquarellt és olajfestéket, pirográfiát, a linónyomatot és a litográfiát is nagyon szeretem. Bár utóbbihoz sajnos nincs felszerelésem, ezt egyik utazásom során volt szerencsém kipróbálni Lengyelországban, ahol 2 egész napot töltöttünk azzal, hogy végigmenjünk a munkafázisokon és aztán önállóan is kipróbáljuk.

Milyen témájú képeket festesz szívesen?

 Legszívesebben, amik kicsit elvontak, amin el lehet gondolkodni, rácsodálkozni. Leginkább a női test ábrázolása volt a fő téma az utóbbi alkotásaimnál, ahol nem hétköznapi helyzetekbe jelennek meg a vásznon.

Van példaképed és ki? Mi inspirál?

 Akikre felnézek, azok a régi híres festők, akik olyan maradandót alkottak, hogy még mindig fent maradt a nevük, néhány kedvencem a sok közül: Munkácsy Mihály, Dali, Monet.  Ez inspirál engem is, hogy igazán maradandót alkossak.

Jársz más festők kiállítására?

 Nem olyan gyakran, mint szeretnék, de szívesen veszek részt kiállításokon látogatóként.


Mennyi idő jut mindennapjaidban festésre?

 Nálam inkább időszakok vannak. Most kicsit kevés, sőt semmi időm nem jutott festeni, mert tanultam. De épp pár napja fejeztem be, így most nemsokára újra érezhetem a festék illatát. Ötletek mindig vannak, amik csak a megvalósításra várnak.

Mit szólnak a barátok, a család ahhoz, hogy alkotsz?

 Természetesen a család büszke és a barátoknak is tetszenek az alkotásaim.

Hogyan fogadják a képeidet?

 Attól függ melyik képről beszélünk. Van amit kisebb, van amit nagyobb lelkesedéssel fogadnak. Mivel mindig kicsit más stílusban festek, még próbálgatom az anyagokat. Néhány képet meg is mutatok, azokat, melyekről a legtöbb pozitív visszajelzést kaptam.  

Mit gondolsz, Magyarországon mennyire keresettek a magyar festők alkotásai?

Úgy gondolom, hogy itthon nem annyira, külföldön nagyobb igény van rá. Bár lehet itthon is lenne rá igény, csak ugye a festmény nincs rajta az alap bevásárló listán, mint a kenyér, amire sok embernek nagyobb szüksége van.

 Szerintem itthon csak egy szűk kör gondolkodik úgy, hogy megéri festménybe fektetni a pénzét, ami sok esetben generációkon át a családban marad.

Ma Magyarországon mennyire járnak kiállításra az emberek?

 Személyes tapasztalatom alapján azt vettem észre, hogy a fővárosban vannak olyan helyek, ahol nagy létszámmal jelennek meg emberek, főként a neves festők kiállításain, vagy ott ahol a kiállítás mellé más programokat is kínálnak. Vidéken viszont nem jellemző, de lehet csak én voltam mindig olyan helyen, ahol alig találkoztam látogatóval.

Tunyogi Bálint festőművész kiállítása megtekinthető a XIII. ker. Lehel u. 31. sz. alatti  Szabó Ervin Könyvtárban.  A képek júlus végéig lesznek kihelyezve.

Aki többet szeretne megtudni a festőművészről:

Weboldal: www.b-art-design.hu

Facebook oldal: www.facebook.com/balint.tunyogi.art

                                                                                                                                                     szerkesztette: Stefaich-Veres Enikő