2016. szept. 28.
Szeptemberi könyvajánló  
Érdekes életrajzi regények, festőművészek életéről, nemcsak művészeknek!

A szeptemberi hónapra két újabb könyvet szeretnénk ajánlani:

 

Salvador Dalí: Salvador Dalí titkos élete

 E kötet – melyben a festő kínos nyíltsággal meséli el életének bizarr epizódjait – nemcsak Dalí extravagáns kalandjainak gyűjteménye. A fura és gyakran igencsak mulatságos anekdoták valójában csak háttérül szolgálnak az önelemzéshez, illetve a különböző esztétikai, politikai, vallási kérdések végiggondolásához.

„Azért kezdtem filozófusokat olvasni, hogy nevessek, de végül majdnem sírtam” – írja egy helyen. Nos, könnyen lehet, hogy e kötet olvasói ugyanígy járnak majd… Nem azt talán mégsem… vagy talán és mégis éppen ellenkezőleg? Esetleg a kettő együtt – vagy egyik sem?

Eredeti cím: La vie secrète de Salvador Dalí
 

 


Marcel Brion: Rembrandt élete

 Brion, a neves francia művészettörténész-író és akadémikus könyve monográfia, regény és tanulmány együttvéve. Ragaszkodik a tényekhez és alkalmazkodik az adatokhoz, ugyanakkor behatóan és érzékletesen elemzi az egyes műveket, felhasználva az elbeszélés nyújtotta lehetőségeket is, elsősorban az érzelmi és lélektani motívumok kibontásánál. Az elegáns, árnyalt és igen kifejező stílusú műben Rembrandt élete és művészi munkássága tökéletesen összefonódik.

 Az élettörténetben benne vannak a művek, a művekben az élettörténet; egyik sem érthető meg a másik nélkül. Ez az ábrázolásmód rendkívüli életközelségbe hozza az olvasóhoz Rembrandtot és korát, amelynek a szerző kiváló ismerője és értője. A könyv gazdag kor- és művészettörténeti ismereteket nyújt, melyek segítségével az olvasó más festőkhöz és korszakokhoz is közelebb férkőzhet. Brion enciklopédikus szellem: az irodalomban és szépművészet történetében, a történelemben és az esztétikában egyaránt járatos.

 

Kellemes olvasást kívánunk!