2014. aug. 04.
Fessünk selymet egyszerűen!  
Látványos selyemfestés lépésről-lépésre Csete Gabriellával....

  "Az ismert kínai gondolkodó, Konfuciusz szerint a selyem története Kr. e. 2640 körülre nyúlik vissza. A legenda szerint ugyanis Hszi Ling Si kínai császárné véletlenül beleejtett a forró teájába egy selyemgubót, ami a hőtől meglágyult és hosszú, finom fonalat eresztett le. Ennek a véletlennek köszönhetően indult el világhódító útjára a hernyóselyem"

Selyemfestés kellékei :

- Marabu selyemfesték http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/marabu-silk-selyemfestek/
- Marabu selyemkontúr http://pannoncolor.hu/hu/termekek-technikak/marabu-contours-amp-effects-kontur-es-diszitofestek/
- Marabu effekt só (a különleges effekt eléréséhez)
- Jó minőségű ecset (lehetőleg természetes, állatszőrből készült )
 - Víz
- Vizesedény
- Papírtörlő vagy szivacs

  És természetesen a
- Selyem (megvásárolható Pannoncolor Művészeti Szakáruház és Művészfestékgyártó Kft. Barabás utccai üzletében) http://pannoncolor.hu/hu/kapcsolat/


Ha minden kelléket beszereztünk,lássunk munkához:

1. Az előkészített mintát betesszük egy „bugyiba”, majd erre helyezzük az ablakmandalát, amit pár kis darabka cellux-szal rögzítünk, hogy ne mozduljon el, miközben kontúrozzuk a selymet...

2. Odakészítjük a kontúr festéket egy szűkítővel - hogy szép vékony vonalakat tudjunk húzni -, a papírzsepiket, a vizes edényt és az ecseteket, már csak azért is, mert ha véletlenül elmaszatolnánk a kontúrt, így rögtön tudunk javítani egy kis vízzel, amit azonnal felitatunk a zsepivel.

3. Ha a mintán egymásba érnek a vonalak, érdemes külön-külön festeni őket - vagyis megvárni, míg az egyik megszárad és csak utána kezdeni egy másikat, mert itt-ott a friss kontúr miatt túl vastagra sikerülhetnek a keresztezések.

4. No, készen van a kontúrozás, de hogy elkerüljük a festék átfolyását, csak akkor kezdjük el a belső részek festését, ha már teljesen megszáradt a kontúr. Ezt meggyorsíthatjuk hajszárítóval - óvatosan, először csak messzebbről -, ami egyébként bármelyik fázisra igaz.

5-6-7. Én az összes rész kifestésénél vizes selyemre vittem fel a festéket, hogy minden színátmenet szépen össze- mosható legyen (ha viszont nem szeretnénk színátmenetet, nyugodtan festhetünk száraz selyemre).

8. A mandala szélét - vagy egyéb sózni kívánt területet - gyorsan kell vizezni és festékezni, mert a só csak nedves felületen tudja kifejteni a hatását.

9. Itt pedig már az utolsó lépés, tehát amikor megszáradt a mandalánk, akkor finoman lesepregetjük róla a sót, és igazából készen is vagyunk.
Illetve még egy, ne felejtsük el óvatosan kiöblíteni belőle a maradék sót langyos vízzel, ezután pedig még hajszárítózzuk pár percig, mert így jobban fixálódik a festék, tartósabbak lesznek a színek. (Azért állandó napsütésnek ezután se tegyük ki a mandalát, ha lehet, mert hamar kifakulhat.)
Ha szeretnénk felakasztani a mandalát, akkor 0.2 mm-es damilt használjunk hozzá és gyöngyfűző tűt, mert mindkettő nagyon vékony, és így csak egy icipici lyuk keletkezik a selymen.

Kezdőknek nagyszerű segítséget nyújt Bozó Edit Liza : A selyemfestés alapjai című DVD-je:  http://selyemfestes.com/node/521