2018. máj. 03.
Ismerjék meg a május hónap festőnőjét: Hadar Tímeát!  
".. mindenképp érdemes kiállítani, mert aki alkot, annak szüksége a megmutatkozásra, az építő kritikára, pár bíztató szóra. Nemcsak magamnak alkotok. Azt mondtam, a művész érzéseket közvetít. Ebből adódóan szükség van befogadó közönségre, még ha nincsenek is sokan. Sokszor meglepetésként ér, hogy olyanok jönnek el egy-egy megnyitónkra, akikre egyáltalán nem számítottam. Jó érzés, hogy olyanok osztoznak örömömben, akikre tegnap még nem is gondoltam."

 

 

-  Mit jelent Önnek a  művészet?

 A művészet az érzelmek feltárulkozása. Minden olyan alkotótevékenység, amely arra hivatott, hogy érzéseket adjon át azáltal, hogy láttat- az művészet.

-  Kit tekintünk ma festőművésznek? Mikor mondhatja magáról egy alkotó ember hogy művész vagyok?

 A fenti megállapításom részben ezt a kérdést is megválaszolja. Úgy gondolom, ahhoz hogy jó festő legyen valaki, nem elegendő végigjárni a festés-rajzolás iskoláját.
 Bár szerintem ez is elengedhetetlen, hiszen a festészet is mesterség, aminek sikeres műveléséhez egy jó „bázistudásra” van szükség. Ha az alkotó ember érzelmileg is tud hatni a közönségre, akkor őszámomra művész.

- Hogyan lehet ma művészként érvényesülni Magyarországon?

  A közösségi oldalalak által nyújtott lehetőségekkel általában mindenki él. Én nagyon szerencsés vagyok ebből a szempontból, mert tagja vagyon egy  nagyon kedves művészemberekből álló alkotói csoportnak. Egymásnak szervezzük a kiállítási lehetőségeket, ahol bemutatkozhatunk, hála Istennek egyre nagyobb sikerrel.

- Miért éppen festés?

Egyenesen következik, mivel rajztanár vagyok:)

- Van- e még szüksége az embereknek valódi alkotásokra? Miért elégednek meg sokan a nyomtatott képekkel?

 Szerencsére mindig vannak olyanok, akiknek igenis valódi alkotásokra van szükségük….meg az a réteg is jelen  lesz mindig, akiknek a nyomat is örömet okoz, ki tudja milyen okból…Egy biztos: én még nem készítettem nyomatot munkáimról, meg nem is vásárolnék nyomatot.

- Hogyan lehetne az emberekhez közelebb hozni a művészetet?

 A művészet körülöttünk van. Mindenhol. Csak a művészet iránti igény nincs meg sok emberben. Talán a rohanó, pénzorientált világ az oka? Ki tudja.
 Tapasztalataim szerint nagy szerepe van az iskolai művészeti nevelésnek is ebben. Ahhoz, hogy művészetekre érzékeny felnőtté váljon a gyermek, nagy szerepe van a szülőnek, aki nem véli „felesleges bolondságnak” a művészetoktatást, meg természetesen a pedagógusnak, aki vagy hatással a gyermekre, vagy nem…

- Mi a véleménye a Panonncolor festékekről?

Teljesen meg vagyok elégedve. Az olaj és az akril is kiváló minőségű.

- Milyen új technikát tanulna még meg szívesen?

 Minden újra nyitott vagyok. De szívesen kipróbálnám az olyan sokszorosító grafikai eljárásokat, mint a litográfia, vagy a szita nyomat.


- Milyen témában festene még szívesen?

Szeretnék egy sorozatot festeni szülőföldemről, Kárpátaljáról.

- Járnak manapság az emberek kiállításokra? Van-e értelme kiállítani?

 Járnak, de kevesen. Viszont mindenképp érdemes kiállítani, mert aki alkot, annak szüksége a megmutatkozásra, az építő kritikára, pár bíztató szóra.
  Nemcsak magamnak alkotok. Azt mondtam, a művész érzéseket  közvetít. Ebből adódóan szükség van befogadó közönségre, még ha nincsenek is sokan. Sokszor meglepetésként ér, hogy olyanok jönnek el egy-egy megnyitónkra, akikre egyáltalán nem számítottam. Jó érzés, hogy olyanok osztoznak örömömben, akikre tegnap még nem is gondoltam.

- Meg lehet élni ma az alkotásból?

 Megtapasztalásaim szerint elég nehezen. Ahogyan nekem is, minden festő ismerősömnek vagy egy „rendes” munkahelye, amiből meg tud élni, és szponzorálni tudja festészetét. Természetesen mindig van kivétel is: sok-sok munkával és önképzéssel lehet érvényesülni. Csak akkor tejesen erre kell fókuszálni, és pont ez az, ami nem adatik meg mindenkinek...

- Heti hány órát tölt a vászon előtt?

 Ez igazán váltózó. A tanítás nagyon sok időt „elvesz”, ha szívvel lélekkel akarom csinálni. Márpedig másképp nem látom értelmét. Ha valaki „lelkekkel” foglalkozik, azt csinálja lelkiismeretesen, vagy sehogy.

Amúgy meg minden nap alkotok a munkám által isJ

- Miből merít ihletet?

 Bármiből, ami érzéseket vált ki belőlem. Ami megérint, azt át kell adnom másoknak is, úgy érzem.

- Ha lenne 3 kívánsága mit kívánna?

 Háromnál mindenképp több kívánságom vanJ, de tudom, hogy csak akkor lesz valós az álmom, ha teszek érte. Ha mégis kívánnom kell, akkor kívánom, hogy gyermekeim elérjék kitűzött céljaikat…kívánom minden alkotó feleségnek, hogy ilyen támogató, bíztató férje legyen, mint nekem…kívánom, hogy egyszer,valamikor a művészetemből tudjak megélni…

- Melyik festő „bőrébe” bújna bele 1 hétre ha tehetné?

Kedvenc festőm, Monet bőrébe bújnék bele 1 hétre. A pont elég lenne ahhoz, hogy ellessem kiváló színlátásátJ

- Kiből lehet festőművész? adottság?vagy tanult dolog?

 Jó festő abból lehet, akiben mindez megvan együtt: tanult alap- adottság-szorgalom- szorgalom- szorgalom-szépérzék

- Figyelemmel kíséri a mai magyar kortárs festőművészetet?

 Igen. Sinkó István művésztanár írásai által. Az Új Művészet felületén követem írásait, amelyek által betekintést nyerek a magyar kortárs képzőművészetbe.       

 - Hogyan szerettetné meg a fiatal generációval a művészetet?

 Munkám által minden nap azon vagyok, hogy megszerettessem. Fontos, hogy lássák rajtam, hogy én is szeretem. Hogy ha szívvel-lélekkel csinálom és csodálattal beszélek róla, akkor előbb utóbb felmerül a kérdés: mi teszi ilyen boldoggá a tanárnőt, ha a művészetről beszél, vagy ha fest? ...És elkezdenek érdeklődni, legalább is az arra nyitottabbak. Már az is jó, ha nem hagyja hidegen őket a téma.

- Milyen tervei vannak a jövőre nézve a művészet terén? Hol lehet Önnel, és a munkáival találkozni?

 Befelezni tervező grafikai tanulmányaimat, és alkotni, amikor csak tudok. Munkáimmal a New Wold in Art kiállítói csoport csoportos kiállításain találkozhatnak.