2018. jún. 22.
Ismerjék meg Maksai János festőművészt!  
Alkotói világommal szeretném az embereket élni és álmodni tanítani!

-  Mit jelent Önnek a  művészet?

 A művészet a lélek bölcsője, akkumulátora.  A zene az irodalom, a képzőművészet, színház kapcsolatával az élet szép és érezzük, hogy milyen jó élni!

-  Kit tekintünk ma festőművésznek? Mikor mondhatja magáról egy alkotó ember hogy művész vagyok?

 Művésznek tekinthetjük aki alkotásaival az emberek lelkére hat!

- Miért éppen festés?

  Gyermek koromban a családi házban ahol éltünk több olajfestmény lógott a falakon. Megfigyeltem, ha közel megyek a képhez csak foltokat látok, egy bizonyos távolságból viszont élethű, anyagszerű látvány lett belőle. Ekkor már az volt a vágyam, hogy festő szeretnék lenni!

- Hogyan lehet ma művészként érvényesülni Magyarországon?

Ma művészként sok sok munkával lehet érvényesülni! De nagyon sok szerencse is kell hozzá!

- Van- e még szüksége az embereknek valódi alkotásokra? Miért elégednek meg sokan a nyomtatott képekkel?

 Az embereknek igenis szükségük van valódi alkotásokra!  Érzelmi hatást nem lehet pótolni!  Az anyag és technika hatása egy művészi alkotásban semmivel össze nem hasonlítható!  Bizonyára anyagi oka van, ha „nyomatokkal” helyettesítik …

-  Mik a tervei a jövőre nézve a művészet terén?

 A jövőben szeretnék még nagyon sokat festeni, alkotni!  Rengeteg gondolatom, témám van a lelkemben, aminek nagy részét szeretném még elkövetni!

-  Hogyan lehetne az emberekhez közelebb hozni a művészetet?

 Ott kell lennünk alkotásainkkal minél több helyen!  Kiállításokon, galériákban megmutatni munkáinkat a közönségnek!  (Ma már az internet is sokat segít ebben…)

- Mi a véleménye a Panonncolor festékekről?

 Már lassan fél évszázada Pannoncolor  olajfestéket használok.  Külföldi útjaim során több művész olajfestéket kipróbáltam, de a hazai Pannoncolor gyártmánynál nem találtam még jobbat! A pigment tartalom, a fedőképesség nagyon jó!

- Milyen új technikát tanulna még meg szívesen?

 Nagyon sok technikát, alkotói folyamatot kipróbáltam életem során. Kialakítottam otthonomban sok lehetőséget. Grafikai prés, fazekas korong, de faszobrászat lehetőségét is megteremtettem műhelyemben. Viszont mindig visszatértem az olaj technikára. Már ennél is maradok!

-  Milyen témában festene még szívesen?

 Festészeti témában sok minden érdekel. Elsősorban a realista világ, de a lírai romantika valamint a szürrealista kompozíciók is az alkotói világom része!

- Járnak manapság az emberek kiállításokra? Van-e értelme kiállítani?

 Az emberek ma is járnak kiállításra! Megnyitókon azt látom. hogy sokan eljönnek, figyelemmel kísérik régebbi alkotók, de a kortárs művészek munkáit is.  Saját kiállításaimon is tapasztalom,  (ami közel 140 alkalommal volt életem során)  hogy nagyon nagy érdeklődéssel jönnek. Persze ehhez nagyon jó szervezésre van szükség! A megnyitón személyesebb a kapcsolat az alkotások, a közönség és az alkotó között! Ha meghívnak örömmel mutatom be munkáimat!

-  Meg lehet élni ma az alkotásból?

 Mivel három évtizede kizárólag alkotásaimból élek, úgy gondolom, hogy igen!  De ezért nagyon sokat kell tenni!!!

- Heti hány órát tölt a vászon előtt?

 Én minden nap festek! Már kialakult egy „munka stílusom”.  Reggel átjövök a műtermembe és sokszor az egész napot itt töltöm. Életem jelentős része az alkotásról szól! Nem számolom hány órát, de sokat. Ha a családommal elutazunk néhány napra és kiesek az alkotás folyamatából már „elvonási tüneteim” vannak. Bíró Lajos festőművész mondta valamikor: „Az alkotás során nem száradhat meg a festék a palettán”

- Miből merít ihletet?

 Témáimat az életből merítem! Minden lehet festői téma. Egy fa, egy szép felhő, egy hölgy látványa stb… Az ember olyan mint egy akkumulátor, Meríteni lehet a végtelenségig, de folyamatosan töltődni kell!

-  Ha lenne 3 kívánsága mit kívánna?

 Ha lehetne három kívánságom: Egészség, béke, sok alkotói év szeretteim körében!

-  Melyik festő „bőrébe” bújna bele 1 hétre ha tehetné?

Ha tehetném,  Claude Monet „bőrébe” bújnék be szívesen egy hétre!

- Kiből lehet festőművész?adottság?vagy tanult dolog?

 „Adottság vagy tanult dolog”, A választ egy Oskar Wilde idézettel kezdeném: „A tanulás, az oktatás a legcsodálatosabb dolog a világon. De amit igazán tudni érdemes, az nem tanítható”  A művészet lelki adottság, de nagyon sok munka, tanulás kitartás kell hozzá, hogy a „festészet nyelvén” ki tudjuk fejezni gondolatainkat érzelmeinket! A festészetet nem lehet 5 vagy 10 év alatt megtanulni. Egész életen át tanuljuk, majd eljutunk valahová…

- Figyelemmel kíséri a mai magyar kortárs festőművészetet?

 Igyekszem minél több kortárs festő kiállítását megnézni. Érdekel, hogyan oldják meg a festői témákat technikákat. Kíváncsi vagyok merre tart az alkotói világ.

- Hogyan szerettetné meg a fiatal generációval a művészetet?

 Oda kell vinni az alkotásokat a fiatalokhoz! Pályám során sok „iskola galériában” mutattam meg képeimet kiállítások rendezésével. Vannak fiatalok, akik itt találkoznak először képzőművészeti alkotásokkal és ha „megérinti” később esetleg máshol is keresni fogja.

- Milyen tervei vannak a jövőre nézve a művészet terén? Hol lehet Önnel, és a munkáival találkozni?

 Szeretnék még nagyon sokat alkotni! Szeretném a festészet nyelvén elmondani, láttatni milyen csodálatos természeti világban élünk, csupán embernek kell lennünk hozzá!

 Életem jelentős részét Debrecenben a Győrffy István u. 51 sz alatti műtermemben töltöm ahol nagyon sokan felkeresnek. Az ország minden részéből. Évente néhány alkalommal kiállításon is bemutatom alkotásaimat, de több galériában találkozhatnak képeimmel. Valamint az internet is elérhetővé teszi munkáimat.  Van két web oldalam: www.maksaijanos.huvalamint  www.maksaijanospaint.nhely.hu

Alkotói világommal szeretném az embereket élni és álmodni tanítani!