2018. ápr. 24.
Ismerjék meg Sugár Andreát az április hónap festőnőjét!  
"Tudom, hogy vannak nálam sokkal jobbak rengetegen, de mégis késztetést érzek a bennem rejlő gondolatok kifejezésére. Festek mindenre amit csak érek. Főként vászonra, falra, ruhákra, bútorokra...A festés számomra olyan, mint egy meditáció. Szoktam mondani, ott vagyok ahol az ecsetemmel tartok. Csodás élmény. Megismerni önmagam a festészet által. "


- Mit jelent Önnek a  művészet?


  A művészet számomra ajándék. Kiteljesedés. Az érzelmek , és fantázia játéka. 
    
- Kit tekintünk ma festőművésznek? Mikor mondhatja magáról egy alkotó ember hogy művész vagyok?

  Nem tudom ki hogyan ítéli meg a művészet fogalmát. Én csak a festészetben figyelem a számomra művésznek nevezhető embereket. Akkor mondom rájuk , hogy művészek, ha valami olyat képesek alkotni, ami elvarázsol. Olyan képet képes festeni, hogy érzelmeket képes kiváltani a nézőből. Művészet számomra az, ha valaki tényleg kimagaslóan más mint a többség. A sémáktól elvonatkoztatni, érzelmeket kifejezni , közvetíteni, ez számomra a művészet. Számomra nem attól művész valaki mert a képzőművészetire járt, hanem mert benne van az a plusz az a képesség amit tudok értékelni. 
   
  -  Miért éppen festés?

  Mióta az eszemet tudom bennem van, hogy fessek.Mai napig szeretem meg festeni számomra profi festők képeit, mert annyira tetszenek, de mégis bele viszem önmagam, amitől mássá válik a végére és ez izgalmas számomra, és ez jó,  gyakorlásnak is.  Ha nem festenék, talán írnék...)) Tudom, hogy vannak nálam sokkal jobbak rengetegen, de mégis késztetést érzek a bennem rejlő gondolatok kifejezésére. Festek mindenre amit csak érek. Főként vászonra, falra, ruhákra, bútorokra...A festés számomra olyan, mint egy meditáció. Szoktam mondani, ott vagyok ahol az ecsetemmel tartok. Csodás élmény. Megismerni önmagam a festészet által. 


- Hogyan lehet ma művészként érvényesülni Magyarországon?

  Talán az a kérdés mennyire szeretnénk érvényesülni. Én csak egyszer festek. Sok helyen megmutatom a közösségi oldalon a festményeimet, és az emberek eldöntik tetszik e nekik. Nem tudunk mindenkinek meg felelni , sőt nem is kell. Mint minden dolog az életben megosztó az emberek között. Én azt gondolom, nekem ez a fajta érvényesülés, hogy rengeteg embernek tetszik amit csinálok, nekem elég. És boldog vagyok ettől.  Az , hogy rengeteg személyes üzenetet kapok,  olyan témában, hogy meg köszönik egy-egy festményem által kiváltott, bennük régi elfeledett emlékeket, vágyaikat, vagy csak simán feltöltődést éreznek a festmények , akár színviláguk láttán, ez számomra az elismerés.
-  Van- e még szüksége az embereknek valódi alkotásokra? Miért elégednek meg sokan a nyomtatott képekkel?

  Én még nem találkoztam olyannal, akinek a festményemről való nyomtatás meg felelő lett volna. Nem is tervezek ilyet a jövőben sem. Volt olyan festményem amit négyszer kellett meg festenem. Valamiért idegenkedem a nyomtatásoktól. 
      
 -  Mik a tervei a jövőre nézve a művészet terén?

  Soha nincsenek terveim.  Magamat adom a jelenben . 

-  Hogyan lehetne az emberekhez közelebb hozni a művészetet?

  Az emberekhez közel van művészet. Semmit nem lehet erőltetni, csak egyszerűen mindenki a maximálisat hozza ki magából, abból ami benne rejlik. Eredendően benne van az emberekben a szép érzék. Ha szépet hozol létre, tele szeretettel, azt az emberek észre veszik maguktól is. Egyszerre látnak  és követnek. 

- Mi a véleménye a Panonncolor festékekről?


  Nagyon szeretem őket.  Csuda színek, jó minőség. 

- Milyen új technikát tanulna még meg szívesen?


  Én az akril, szerelmese vagyok, ezért mindenre azzal festek. Még a terveim között van a porcelán festés. 

-  Milyen témában festene még szívesen?

  Ez nálam nem behatárolható.  Van  hogy elkezdek festeni és nem tudom mi lesz belőle, csak körvonalakban. Az érzéseimet tükrözöm, a pillanatban. Lehet , hogy formával, lehet éppen csak a színekkel fejezem ki a vágyaimat, a gondolataimat. 

- Járnak manapság az emberek kiállításokra? Van-e értelme kiállítani?


  Nagyon kevés ember jár kiállításokra. Sok kiállításon vettem részt, sosem láttam sok kívülálló embert , főleg a kiállítók hozzá tartozóit láttam jelen.  Az elő fordult, hogy jöttek ismerőseim akiket csak az interneten ismertem meg, akkor nagyon örültem nekik.

-  Meg lehet élni ma az alkotásból?


Nem .  De ha soha senkinek nem kellene egy festésem sem, akkor is festenék .) 

- Heti hány órát tölt a vászon előtt?

  Majdnem minden nap festek. Hol egy festményt, hol egy blúzt, vagy csak egy régi mákdarálót varázsolok át éppen. 

- Miből merít ihletet?

  Szerelem a tenger, a virágok, és tulajdonképpen minden, amit  utazásaim , akár az életem során láttam, tapasztaltam. Sokat beleviszek a képeimben az emberek, nők vágyódásaiból. 

-  Ha lenne 3 kívánsága mit kívánna?

  Ez egy elég fura kérdés.:)) Mit kívánhatnék? Boldog életet? Mindenkinek annyira boldog amennyire azzá teszi. Kívánhatnám, hogy lássam előre a ballépéseimet, de vissza fele sosem nézünk, előre meg  mi értelme?!.)) Talán, hogy mindenki szívében több legyen a szeretet. Tudjunk egymás szemébe nézni félelmek nélkül. 

-  Melyik festő „bőrébe” bújna bele 1 hétre ha tehetné?

Nincs ilyen. - Kiből lehet festőművész?adottság?vagy tanult dolog?

  Mint fent említettem, ez adottság. Nem lehet tanulni. Lehet tanulni festeni, de ha nincs meg az a plusz , ami szerethető, akkor az nem művészet.

- Figyelemmel kíséri a mai magyar kortárs festőművészetet?

Igen  szoktam nézegetni, csodálatos képeket látok. Vannak közöttük hatalmas egyéniségek. 

- Hogyan szerettetné meg a fiatal generációval a művészetet?

  Nem gondolom, hogy meg kell szerettetni bárkivel bármit. Mindenki tudja, és megtalálja azt amivel szeretne foglalkozni. Ezzel az adottsággal születtünk. 
    
- Milyen tervei vannak a jövőre nézve a művészet terén? Hol lehet Önnel, és a munkáival találkozni?

  Nincsenek terveim. Számomra a jövő egy megfoghatatlan valami... Most viszont festek, mert élvezem. Megszállottan, majdnem napi szinten fogom meg az ecsetet. Ez szenvedély.

A művésznőtől még több alkotást itt láthatnak:
https://www.facebook.com/sugarfestmenyek/