2018. ápr. 12.
Zen kalligráfia  
“A zen nem vallás. Sem külön üdv-tanítása, sem dogmatikája, sem eszkatológiája nincs,és szentkönyvre sem nagyon hivatkozik.A zen nem filozófiai iskola, mert nem teória,sőt a súly éppen az életrendre esik.A zen nem szekta, vagyis nem leszűkült vallás,mert amit tanít az éppen a minél tágasabb és minél szabadabb.” Hamvas Béla

  A kalligráfia a görög kallos „szépség” és a grafosz „írás” szavakból a díszes, szép (folyó) kézírást, annak művészi fokú gyakorlását nevezik. Kalligrafikus írásnak szokás nevezni a rendezett, szabályos folyó vagy folyamatos zsinórírást, amelynek többféle változata van, jelenleg mindegyik kiveszőben.

  A zen kalligráfiának abban rejlik jellegzetessége, hogy nincs neki. Ha megnézzük a zen szerzetesek kalligráfiáit, vagy azokat a műveket, amelyeket egyértelműen a zen ihletett, akkor nem igazán a hasonlóságokra, sokkal inkább a különbségekre lehetünk figyelmesek. Persze vannak stílusok a zen szerzetesek kalligráfiáiban is, mint az Ikkyū Sōjun nevéhez köthető híres Daitoku-ji stílus. Jellemzője, hogy a tompa és száraz az ecsetkezelése, különösen figyelemre méltó, ahogyan a „repülő fehérek” megszakítják a fekete tus felületét, és spontán nyitottsággal látják el az ecsetvonásokat.

 

 Nem ritka, hogy alkalmanként olyat hallunk mestereinktől, hogy ahogy készítjük a kalligráfiát a harából vagy tandenből indítsuk a mozdulatot. Ez a gondolat a zenből, sőt a még ősibb kínai orvoslásból fakad, és ez a pont a test energiaközpontja, körülbelül a köldök alatt két ujjnyival a test belsejében. A belső energia, a ki erről a helyről képes áthatolni az ecseten keresztül a tusba és a papírral. Ez az erő pedig megjelenik a kalligráfiákon, úgymond átsüt rajta, ahogy szemléli az ember. Ezt nevezik bokkinak, a tus erejének.

 Úgy tanítják, hogy a zen kalligráfia kiterjed az ecsetkezelés más formáira is, ezzel túlmutat más kalligráfia irányzatokon. Egy kifejezés az ecseten keresztül, amely egyetlen vonásban, vagy egy tusképben is megjelenhet.

 A zen kalligráfia arra törekszik, hogy a „nem-elme”, állapotot megjelenítse, ebben tér el a többi kalligráfiától. Az igazi teremtés ebből az állapotból jelenik meg, amely túl van minden gondolaton, elváráson és érzelmen. A nagyság ugyanis nem érhető el tudatos erőfeszítéssel, csak azon állapotokon keresztül, amelyek mentesek a gondolattól, ideáktól, mindazoktól a dolgoktól, amelyek eltérítenék az elme figyelmét.

 Ma majdnem az összes kalligráfia iskola kitér arra, hogy az alkotás a tudatos koncentrációból szülessen, és a művészi teljesség koncepciójaként jöjjenek létre. Ennek ellenére ritkán születnek igazán élő művek. Ezzel szemben zen mesterek alkotásai mindig a „nem elme” állapotából kelnek életre, amely állapot teljes koncentrációt hoz létre. Ezért vannak tele ezek a munkák vitalitással, a formáik frissek és eredetiek. 

 A kalligráfia szükségszerűen követi a magas szintű spiritualitást. Egy tisztán manifesztálódó vonás nem festhető meg másképpen, mint tiszta szívvel és igaz együttérzéssel. Egy ilyen vonást nem lehet meghúzni megbolydult tudattal. Egy olyan kalligráfia, amely mélységet sugall létrehozhatatlan megmunkálatlan tudattal és sekélyes tapasztalatokkal. Ahhoz, hogy egy kanji sugározza és felmutassa a mély jelentést az ember tudatának el kell érje az egység állapotát, és az egységet a szó jelentésével. Erre csak az képes, aki elérte a „nem elme” állapotát a meditáción és megértésen keresztül. Éppen ezért a tanítványnak folyamatosan gyakorolni kell, amíg el nem felejti az ecsetet és nem képes a vonásra koncentrálni. Még az ecsethez sem szabad ragaszkodni. Arra kell koncentrálni, ami éppen a papíron történik. Sok esetben az emberek elvágják a koncentrációjuk fonalát miközben valamivel foglalkoznak. A kalligráfiában ez leggyakrabban akkor történik meg, amikor egy vonást vagy írásjegyet befejeznek. Amikor a folyamatosság létrejön, akkor minden teljesen zavartalanná, békés öntudattá és tudatossá válik. Ahogy minden írásjegy láthatatlan egymáshoz kapcsolódik, megtörténik a ki töretlen lüktetése és ezzel az egység is létrejön.

forrás: http://japankalligrafia.hu/Cikkek/EloadasZen_es_a_kalligrafia/A_zen_kalligrafia

"Az elmédet anélkül is meg tudod nyugtatni, hogy teljesen leállnál a munkáddal, vagy azzal a tevékenységgel, amit éppen csinálsz. Mégpedig úgy, hogy megleled abban a nyugalmat, a békét, amivel éppen el vagy foglalva."

Shunryu Suzuki (1904-1971) zen szerzetes
Videó