Termékek

FABRIANO Művészpapírok  
A papír feltalálását hagyományosan a kínaiaknak tulajdonítják, de az araboknak köszönhetően jutott el Európába a papír gyártásának ismerete. Az arabok voltak azok, akik miután megtanulták a gyártás alapjait, mad tovább fejlesztették azt, elterjesztették az új terméket nyugaton. Hosszú, fáradságos folyamat volt, amelyet a 13. század második felében fejeztek be az itáliai Fabrianóban. A helyszín kiválasztásának oka, amely Fabrianot Európa legfontosabb papírgyártási központjává tette, valószínűleg Ancona közelségében rejlik., hiszen a város kikötője különösen nyitott volt az arab világgal folytatott kereskedelemre.
 
Az itáliai művészek egyre növekvő száma és képzettsége fejlődésre sarkallta a papírgyártást és a bevezetett újítások( vízjel, kalapácsmalom, állati zselatin használata a felületkezelésben) vezettek  Fabriano felemelkedéséhez, mint a modern papírgyártás bölcsőjéhez.
 
Az 1600-as és 1700-as években a Fabriano-i papíriparban visszaesés volt tapasztalható, valószínűleg Amerika felfedezéséhez kapcsolódó kereskedelmi forgalom elmozdulásának köszönhetően. Az ipari forradalom idején, nagyjából a francia forradalommal egy időben, az ipar jelentős fellendülésen ment keresztül Pietro Miliani vállalkozói készségeinek köszönhetően, aki 1782-ben megalapította a Cartiere Milianit. Az új vállalat nagy hatékonysággal büszkélkedhetett, és rövid időn belül vezető pozíciót szerzett az iparban. Unokaöccse, Giuseppe Miliani ugyanezt a megközelítést követte, sikeresen átalakította a családi vállalkozást egy nagy ipari komplexummá, visszaállítva ezzel Fabriano kiváltságos helyzetét a nemzetközi piacokon. Giovanbattista Miliani a család utolsó nagy képviselője: kiváló politikus, Fabriano polgármestere, és mezőgazdasági miniszter volt. Vezetésével Cartiere Miliani beolvadt a térség többi papírgyárába, jelentős iparágat létrehozva nemzetközi jelentőségre tett szert. Ez lehetővé tette fontos megbízatások megszerzését a nemzeti és külföldi hitelintézetek,bankok részéről, különösen a biztonsági papírgyártásban való felülmúlhatatlan készsége miatt.
 
1906. június 6-án megalakult a „Società Anonima Cartiere Pietro Miliani”. 1928-ban a többségi részvényt eladták a londoni Portalsnak. Az 1930-as években, Giovanbattista elhunytával, a Miliani család otthagyta a vállalat vezetését, és 1931. október 15-én a gyár államosítása érdekében konzorcium jött létre állami szervekből. 1947. április 9-én egy rendkívüli közgyűlésen a cég neve „Cartiere Miliani Fabriano” -ra változott. Majd több változás után, a Fabriano 2002. március 21-én csatlakozott a veronai Fedrigoni Csoporthoz, amely a részvénycsomag 99,99% -át birtokolja.