Termékek

PANNONCOLOR Pasztellkréta  

Pannoncolor Pasztellkréta

A PANNONCOLOR Pasztellkréták minőségi pigmentekből, kézműves technológiával készülnek. A puha pasztellkréták magas pigment tartalmának köszönhetően a színek élénkek, magas fényállósággal és fedőképességgel rendelkeznek. A teljes színskála 192 féle színt tartalmaz.

Pasztellkrétánkat az intenzív és változatos színélményt kereső, kreatív alkotóknak ajánljuk. Az extra finom, száraz porpasztell színei lehetnek erősek vagy halványak, leheletfinomak, attól függően, hogy milyen erővel nyomjuk a krétát a papírra. Az élekkel apróbb részletek rajzolhatók, míg a kréta lapos felével nagyobb felületeket színezhetünk.

A pasztellel történő munka átmenet rajzolás és a festés között. A festékszemcsék a papíron kötőanyag nélkül, kizárólag a felület érdessége révén tapadnak meg. A pasztell technikája eredetileg a krétarajzét örökölte, később egyre nagyobb szerepet kaptak a benne rejlő festői lehetőségek, annak kihasználása, hogy a lágyabb vagy erőteljesebb felvitel különböző árnyalatokat eredményez, valamint az olajfestményhez hasonlóan magán a felületen is keverhetők a színek. A művész a pasztell rudacskákon kívül más eszközöket, az ujjait, ecsetet, összesodort rongyot vagy papírrudat stb. is használ a kép fejlesztéséhez, a por szétdörzsöléséhez.


A pasztell nagyon gyengén tapad az alaphoz, ez teszi lehetővé a kép részleteinek a színek felrakása utáni fejlesztését, javítását, vagy akár sörteecsettel való letörlését, de ugyanezért kerülni kell a túl vastag rétegben való alkalmazását is. A leporlás úgy akadályozható meg, hogy a felületre ún. fixatív spray-t permeteznek. Ennek hátránya, hogy a színeket megváltoztathatja, ezért a fixáló lakkot érdemes művészfesték gyártótól vásárolni, kiválóan alkalmas és megfelelően hígított pl. a Pannoncolor Fixatív, amely leheletnyi, vékony réteget képez az alkotáson, így nem változtat a rajzok színvilágán.

A 192 db-os színskála megvásárolható egyesével, egészes méretben, 64 szín pedig feles méretben is kapható!

Készleteink: 

 • 12 db-os feles klt.
 • 12 db-os egészes klt.
 • 24 db-os feles klt.
 • 24 db-os egészes klt.
 • 48 db-os feles klt.
 • 64 db-os feles, díszdobozos klt. 

 

Pasztellkréta tippek:

 • A krétáról lereszelhetünk pigmentport, és palettakéssel vagy gumiecsettel bedolgozhatjuk a papír felületébe                                   
 • Érdekes hatást érhetünk el utólag vizes ecsettel, de rajzolhatunk nedves akvarellpapírra is.
 • Színes papíron még kifejezőbbek lehetnek rajzaink                                                           
 • A kész alkotásokat rögzítsük Grafix spray-vel!                                                                    
 • Ha eltörik a pasztellkréta, így is kiválóan dolgozhatunk vele, ez a termék értékét nem csökkenti